Ebola bestrijden in Sierra Leone


ebola rode kruis sierraLeone

[©Rode Kruis]Konneh, een vrijwilliger bij het Rode Kruis in Sierra Leone, is bang nadat hij drie familieleden verloor aan Ebola. Hij zegt dat nog steeds veel mensen niet geloven dat het dodelijke virus echt is. Hij is afkomstig van Daru, een van de zwaarst getroffen gemeenschappen in Sierra Leone.

Zijn oom, tante en neef stierven aan Ebola. Eerst brachten ze zijn oom naar Kenema, op twee uur rijden van Daru, naar het centrum voor Ebolapatiënten.  Daar stierf hij. Twee dagen later werd ook zijn tante binnengebracht in het centrum. "Ze was een verpleegster", vertelt Konneh. Niet veel later stierf ook hun zoon aan de ziekte.

"Wanneer het medische personeel sterft aan Ebola wordt het hele gezondheidssysteem getroffen", zegt Amanda McClelland, gezondheidsmedewerker van het Internationale Rode Kruis. "Dokters en verplegers worden te bang om patiënten te verzorgen, wat op dit moment in Sierra Leone gebeurt. Toch kan Ebola vermeden worden en het is belangrijk dat medisch personeel opgeleid wordt om veilig Ebolapatiënten te verzorgen. En ook voor Ebola geldt: hoe sneller de behandeling gestart kan worden, hoe groter de kans op genezing."

De meeste Ebolapatiënten in Sierra Leone zijn vrouwen die gewoonlijk de zorg van zieke familieleden op zich nemen. Er bestaat erg veel angst, ontkenning en stigma rond de erg besmettelijke ziekte die voor het eerst opduikt in Sierra Leone. Sommige gemeenschappen laten geen overheid of humanitaire actoren toe, anderen die in contact zijn gekomen met het virus en in quarantaine geplaatst moeten worden, verdwijnen.

"Ik ben bang. Ebola is gevaarlijk. Sommige mensen zeggen dat Ebola niet bestaat, maar ik heb het gezien en geloof dat het bestaat", aldus Konneh. Sommigen die Ebola accepteren als een echte ziekte, geloven niet in de kans op genezing en zoeken geen hulp wanneer ze symptomen vertonen. Toch zijn er tot hier toe tien mensen in het ziekenhuis van Kenema genezen van de ziekte en kunnen terugkeren naar hun families.

"We moeten de misverstanden rond Ebola aanpakken", zegt McClelland. "We moeten stigma bestrijden en mensen aanmoedigen om medische hulp te zoeken. Alleen zo kunnen we Ebola de kop in drukken."

Het Rode Kruis in Sierra Leone focust zich voornamelijk rond het informeren van gemeenschappen over hoe men zich kan beschermen tegen de ziekte en hoe men de verspreiding van Ebola kan tegengaan. Gelijkaardige activiteiten zijn aan de gang in Guinee en Liberia, landen die ook zwaar getroffen zijn door het Ebolavirus.


Deel dit artikel