Een Burundi voor alle BurundezenOp 1 juli viert Burundi 50 jaar onafhankelijkheid. Een mooie gelegenheid voor de civiele maatschappij om naar de toekomst van het land te kijken en te leren uit het verleden. 50 organisaties sloegen de handen in elkaar voor de campagneweek 'een Burundi voor alle Burundezen'.    


 

Feest

Met een groot defilé van politie, leger en tal van organisaties wil de Burundese overheid op 1 juli de vijftigste verjaardag van de Burundese onafhankelijkheid vieren. Ook prins Filip, minister van Buitenlandse Zaken Reynders en minister van Ontwikkelingssamenwerking Magnette zullen de feestelijkheden bijwonen.

Een 50-tal organisaties uit de civiele maatschappij hebben in de kantlijn van de officiële festiviteiten een campagne opgezet 'Construisons un Burundi pour tous les Burundais' Daarmee willen ze van de gelegenheid gebruikmaken om met een gemeenschappelijke, maar vooral positieve boodschap naar buiten te komen.

Samen willen ze de aandacht vestigen op de echte bekommernissen en problemen van de Burundese burgers, willen ze terugblikken op de verwezenlijkingen van de voorbije 50 jaar en vooruitkijken naar de toekomst, een betere toekomst voor àlle Burundezen, los van hun afkomst, geloof, geslacht of politiek.

Ook 11.11.11-partners FORSC (Forum pour le renforcement de la société civile), OAP, OAG, Parcem, CAFOB en het 11.11.11 landenkantoor zelf werken mee aan deze campagne.   

Gedurende de hele week voor de verjaardag organiseren de organisaties een aantal activiteiten in Bujumbura, onder meer debatten, een fototentoonstelling, een documentaire. Vanuit het idee dat aan 'een Burundi voor alle Burundezen' ook alle Burundezen moeten kunnen meewerken, snijden de activiteiten verschillende thema's aantaat  elke dag in een ander thema, zoals de rol van de civiele maatschappij, vrouwen, jongeren, mensenrechten en armoede.

11.11.11 belicht de volgende dagen hoe Burundezen aankijken tegen deze Onafhankelijkheid en hoe de Burundese civiele maatschappij op zoek gaat naar manieren om in de toekomst het hoofd te bieden aan  armoede,  mensenrechten, vrede en goed bestuur.     Deel dit artikel