Eerste succes in onderhandelingen Rio+20

IpsnewsRIO DE JANEIRO, 14 juni 2012 ( IPS ) - De laatste onderhandelingsronde van Rio+20 heeft gisteren (woensdag) een eerste succes opgeleverd, zegt de delegatie van gastland Brazilië. Er is vooruitgang geboekt in het voorstel over een wereldwijd duurzaamheidsfonds van 30 miljard dollar per jaar. Het voorstel komt van de ontwikkelingslanden.

Het voorstel over het duurzaamheidsfonds zal deel uitmaken van de slotverklaring van de VN-top in Rio de Janeiro en wordt nu geanalyseerd door de verschillende groepen, zegt Luiz Figueiredo, de Braziliaanse onderhandelaar.

De VN-conferentie over duurzame ontwikkeling, die kortweg Rio+20 wordt genoemd, is gisteren van start gegaan met de laatste onderhandelingsronde over de definitieve tekst. Volgende week, van 20 tot 22 juni, komen de regeringsleiders en staatshoofden naar Rio.

Het voorstel over het duurzaamheidsfonds komt van de Groep van 77 (G77), de groep van 130 ontwikkelingslanden, en China.

24 miljard euro

Het fonds zou jaarlijks 30 miljard dollar (24 miljard euro) krijgen en moet daarmee acties financieren die duurzame ontwikkeling mogelijk maken. De discussie draait nu rond de vragen wie geld in dat fonds zal stoppen en hoe dat geld precies zal worden ingezet. Dat is een gevoelig thema op een moment dat de rijke landen economisch en financieel in zwaar weer verkeren en ze zich hoeden voor langdurige verbintenissen, zegt Figueiredo.

De Braziliaanse onderhandelaar is "zeer enthousiast" over het ritme van de onderhandelingen. Hij verwacht dat ze een "stevig en belangrijk" document opleveren.

Zowel Figueiredo als Sha Zukang, secretaris-generaal van Rio+20, ontkennen de geruchten dat er weinig resultaat wordt geboekt. Dat er meningsverschillen zijn, achten ze "normaal" op een conferentie van die omvang.


Pessimisme

"Er zullen delen zijn die meer inspanning vragen dan andere", zegt Figueiredo. Volgens de onderhandelaar blijft de hoop die men twintig jaar geleden bij de eerste Top van de Aarde in Rio had, intact, "maar nu hebben we meer gegevens dan toen dankzij nieuwe ervaringen en dankzij de wetenschap. Daardoor zijn we beter in staat om te reageren."

Giancarlo Summa, woordvoerder van de top, zegt dat over een kwart van het document al overeenstemming is bereikt.

Maar buiten de diplomatieke en officiële kanalen heerst pessimisme over de resterende drie kwart. Er ontbreken nog substantiële beleidsdefinities voor cruciale thema's zoals groene economie en de implementatie van duurzaamheidsdoelstellingen.

Zukang zegt dat "het ritme van onderhandelingen drastisch opgevoerd zal moet worden" om nog meer resultaat te boeken. "We zitten in de eerste fase van een lange marathon."

De woordvoerder geeft toe dat de slotverklaring niet de kracht zal hebben van een "juridisch document" dat de landen verplicht om akkoorden te sluiten. Maar de tekst zal wel politieke gevolgen hebben voor verdere acties binnen de Verenigde Naties. "Ik denk niet dat we nieuwe wetgeving nodig hebben. Wat we moeten doen, is de akkoorden van 1992 uitvoeren", zegt Figueiredo.

Rio+20 ontvangt gedurende tien dagen van officiële en parallelle activiteiten meer dan vijftigduizend mensen uit de hele wereld, vertegenwoordigers van regeringen, burgerorganisaties, sociale bewegingen, het bedrijfsleven en de wetenschappelijke wereld.
IPS DOOR:

Deel dit artikel