El Niño lijkt snel terug te komen

Visualisatie van El Niño in november 2015

Het weerfenomeen El Niño komt normaal om de drie tot zeven jaar voor, maar amper een jaar na de vorige lijkt er al een nieuwe doortocht in de maak. Mogelijk komt dat door de invloed van de klimaatverandering.

El Niño, Spaans voor 'het kindje', is een weerfenomeen waarbij om de drie tot zeven jaar het zeewater van de Grote Oceaan opwarmt, met grote gevolgen voor het weer in grote delen van de wereld. El Niño gaat vaak gepaard met hevige stormen in Zuid-Amerika en droogte in Azië en zuidelijk Afrika.

Opvallend is dat nu al, amper een jaar na de vorige El Niño, opnieuw de voortekenen van een nieuwe doortocht toenemen. Langs de kust van Peru valt er bijzonder veel neerslag uit de hemel en het zeewater in het oosten van de Grote Oceaan is al 5 graden warmer dan normaal.

Waarschijnlijk

Zekerheid is er nog niet, maar zeven van de acht modellen die het Australisch Meteorologisch Bureau hanteert, voorspellen een aanhoudende opwarming in de volgende zes maanden. Zes van de modellen voorspellen dat de vereisten voor El Niño bereikt zullen worden in juli van dit jaar.

Ook de Zuid-Afrikaanse overheid heeft al een waarschuwing uitgestuurd. "Een terugkeer van de droogte door El Niño is waarschijnlijk", zei de regering in een verklaring. "De kans is groter dan bij eerdere inschattingen en naarmate we de winter naderen, worden die voorspellingen betrouwbaarder."

Als er snel een nieuwe El Niño komt, is dat mogelijk het gevolg van de klimaatverandering. In 2014 al waarschuwde een studie in Nature Climate Change voor een verdubbeling van het aantal extreme El Niño's als gevolg van de stijgende temperaturen.

IPS DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels