Eu-sancties noodzakelijk tegen Israël

De EU-lidstaten moeten Israël sancties opleggen zolang deze staat de rechten van de Palestijnen en het internationaal recht blijft schenden.PERSBERICHT PALESTINA SOLIDARITEIT, woensdag 17 juli 2013

 

 
De EU besloot in juni jl. dat Israëlische bedrijven die zich in bezet Palestijns gebied bevinden vanaf 2014 geen financiering van de Europese Unie meer kunnen krijgen.

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu reageerde heftig en beschouwt dit als een zoveelste aanval op Israël. Hij vindt dat de EU de verkeerde prioriteiten stelt en de aandacht moet vestigen op de burgeroorlog in Syrië en Irans nucleaire programma. De uitbreiding van de Israëlische kolonies noemt hij geen dringend probleem voor de EU.
108
Wederom tracht Netanyahu Israël voor te stellen als een modelstaat, vrij van discriminatie, apartheid en sociocide (i.e. de bewuste vernietiging van allerlei facetten van een bepaalde maatschappij, zoals cultuur, economie, onderwijs etc.). Dezer dagen is het echter weer zeer duidelijk dat Israël verre van een vrije democratie is.

Eind juni keurde het Israëlische parlement 'Plan Prawer-Begin' goed dat de verplaatsing voorziet van 30.000 à 70.000 bedoeïenen uit de Negev-woestijn, en de inbeslagname van hun land, om ze te concentreren in achtergestelde stedelijke gebieden. Zonder zich iets aan te trekken van de aanbevelingen van de Verenigde Naties en van het Europees parlement tegen de vernieling van die Negev-dorpen en de uitdrijving van hun bewoners, vermits het slechts ging om "verbale aanbevelingen" waaraan geen sancties verbonden worden, zal de Israëlische regering haar dreigementen dus uitvoeren.

Israël kondigt tevens aan aan nieuw land van Palestijnen in beslag te zullen nemen in de streek van Nablus, om het tot "militair gebied" om te vormen.

Ook eind juni vernielde het Israëlische leger de tenten, serres, waterputten en zonnepanelen die waren geïnstalleerd in het Palestijnse dorp Susya, ten zuiden van Hebron, die deel uitmaakten van een programma van duurzame ontwikkeling van de Europese Unie. De viceconsul van Frankrijk in Jeruzalem was getuige van de scène, en dus van het goede gebruik dat Israël maakt van het geld van de Franse en Europese belastingbetaler.

Maar zoals gewoonlijk, zullen de Europese regeringen geen directe acties ondernemen tegen deze vernielingen. Duidelijke signalen zoals de non-financiering van bedrijven in Israëlische kolonies blijven zeer noodzakelijk én dienen opgevoerd te worden. De EU-lidstaten moeten Israël sancties opleggen zolang deze staat de rechten van de Palestijnen en het internationaal recht blijft schenden.Meer info:Palestina Solidariteit


Deel dit artikel