Europarlementslid Meyer weigert deel te nemen aan het circus rond de toekenning van de Sacharovprijs aan Fariñas

Willy Meyer, Europese afgevaardigde van Verenigd Links (Izquierda Unida), is van mening dat het Europees parlement de Sacharovprijs in diskrediet heeft gebracht door deze toe te kennen aan Guillermo Fariñas: "dit is een kaakslag voor de duizenden verdedigers van de mensenrechten die elke dag hun leven op het spel zetten".

Voor de derde keer kent het Europees parlement de Sacharovprijs toe aan een Cubaanse ‘dissident’. Meyer zegt hierover: “Met de verkiezing van Fariñas maakt het Europees parlement een ideologische keuze die niets te maken heeft met de verdediging van de mensenrechten overal ter wereld. En dat op een ogenblik dat er op vele plaatsen oorlog woedt en er zware problemen zijn waarbij duizenden mensenrechtenactivisten wereldwijd worden vervolgd, terwijl hun werk geen enkele erkenning krijgt of wordt doodgezwegen".

De afgevaardigde van Verenigd Links merkt op dat de Europese Unie alleen geïnteresseerd is in de mensenrechten daar waar ze economische belangen heeft.

"Waarom weigert het parlement systematisch een resolutie op te stellen over de schendingen van de mensenrechten in Colombia. Het is bewezen dat in dat land honderden syndicalisten en boerenleiders worden vermoord. Waarom viseert het systematisch landen als Cuba of Venezuela?”, vraagt Meyer zich af.

Het europarlementslid van Verenigd Links schoof zelf de kandidatuur naar voor van de activiste Aminetu Haidar. Zij is "het symbool van het antikoloniale verzet en de verdediging van het recht op zelfbeschikking van het volk van de door Marokko bezette Westelijke Sahara, dat op bloedige en permanente basis wordt onderdrukt ”.

"Met de verkiezing van Guillermo Fariñas is de Sacharovprijs ten dode opgeschreven”, oordeelt Meyer. “Het gaat om hetzelfde Europees parlement dat weigerde de staatsgreep in Honduras te veroordelen. Het ziet alleen de splinter in een anders oog en dan nog altijd in functie van de belangen van de Europese Unie. De Sacharovprijs toekennen aan Fariñas is een kaakslag voor de duizenden verdedigers van de mensenrechten, die elke dag hun leven op het spel zetten.”

bron: persbericht Willy Meyer

vert. M. Mommerency

Initiatief Cuba Socialista DOOR:

Deel dit artikel