Europese organisaties bezorgd over aanpak mijnbouwconflicten in Peru


ollanta humala van rompuyDe Peruaanse president Ollanta Humala is deze week in België voor een bezoek aan het Europees Parlement.

De leden van de Europese netwerken Cidse en het Europees Platform Peru (PEP) hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om het repressief optreden van de president bij twee recente mijnbouwconflicten bij Europees president Van Rompuy aan te kaarten.


Begin dit jaar waren er nog hevige protesten in Cajamarca, in het noorden van Peru, tegen de uitbreiding van de Yanacocha-mijn. Humala kondigde er de noodtoestand af, een tactiek om ongestraft hardhandig te kunnen optreden en de investeringen van grote bedrijven veilig te stellen.

mijn-espinarRecent barstte een nieuw conflict uit in de provincie Espinar, in de streek van Cuzco.

De lokale bevolking kwam in opstand vanwege de milieuproblemen die de Tintayamijn veroorzaakt en de weigering van het bedrijf Xtrata om een kaderakkoord tussen de provincie en het mijnbedrijf te herzien. Het protest werd brutaal onderdrukt, waarbij twee doden vielen en opnieuw werd de noodtoestand afgekondigd.

Deze repressieve aanpak druist volledig in tegen Humala's beloftes vorig jaar bij de verkiezingen om steeds het volk te raadplegen bij grote mijnbouwprojecten. Naar aanleiding van deze conflicten en de grote ontgoocheling over de aanpak van de nieuwe regering, hebben al een aantal parlementairen van de partij van Humala ontslag genomen. Onlangs nam ook Javier Diez Canseco ontslag uit ongenoegen t.o.v. de regering.

Cidse en PEP maken zich grote zorgen over deze evolutie, vooral omdat Humala door zijn aanpak de situatie alleen maar lijkt te verergeren in plaats van te zoeken naar duurzame oplossingen.

Ze schreven gezamenlijk een brief aan Van Rompuy waarin ze hem vragen om zijn ongerustheid te uiten over deze conflicten ? vnl. de criminalisering van de protesten en aan te dringen op bescherming van de rechten van de lokale leiders en mensenrechtenactivisten.

Op woensdag heeft Humala een ontmoeting met de plenaire vergadering van het Europees Parlement.

Documenten


Berichtgeving


Zie ook:

Deel dit artikel