EYE on Fair Trade. Oxfam-Wereldwinkeljongeren internationaal.

Van 8 tot 13 februari 2008 verzamelen 40 jongeren uit 10 verschillende landen in Lokeren voor het ‘European Youth Seminar on Fair Trade Awareness Raising’ of kortweg: EYE on Fair Trade. Het project werd opgestart door jonge vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkels en mogelijk gemaakt via subsidies van het Europese Youth in Action-programma.

Wereldwinkeljongeren uit Oostenrijk, Duitsland, Zweden, Italië, Griekenland, België, Verenigde Staten en Malta zullen aanwezig zijn op het seminarie. Ook in Oost-Europa groeit de interesse voor eerlijke handel: een Poolse en Slowaakse jeugdwerker komen kijken hoe wij werken om nadien binnen de eigen organisatie aan de slag te gaan rond eerlijke handel.

De eerste drie dagen sluiten de buitenlandse jongeren aan bij ‘Prikkel’, het jaarlijkse jongerenweekend van Oxfam-Wereldwinkels. Prikkel viert dit jaar zijn 15e verjaardag, en koesterde daarom internationale ambities die door de steun van Jint en Youth in Action verwezenlijkt werden. Prikkel krijgt zo voor de bijna 100 Vlaamse deelnemers een internationaal tintje. Op het programma veel uitwisseling rond het sensibiliseren van jongeren rond eerlijke handel, een ‘Fair Fair’ waar alle deelnemende buitenlandse organisaties zich voorstellen, én een try-out van de MaNGo party. Een fuifconcept die de Vlaamse wereldwinkeljongeren van de Oostenrijkers overnamen. Internationale uitwisseling op z’n best!

Na het Prikkelweekend trekt de internationale delegatie nog naar het nationaal secretariaat van Oxfam-Wereldwinkels in Gent, het Fair Trade Advocacy-Bureau in Brussel én het Europees Parlement. Op woensdag 13 februari sluiten zij het seminarie af met een passende fairtradeactie. Aan de ingang van het Europees Parlement verrassen zij alle ambtenaren en parlementsleden met fairtradepralines, als dank voor de steun die fair trade krijgt vanuit Europese hoek. De actie wordt onder meer gesteund door Bart Staes, Europees Parlementslid voor Groen!

Meer info: www.oww.be/eyeonfairtrade .

Deel dit artikel