Fair Play? Fair Pay!

De Schone Kleren Campagne ijvert voor betere arbeidsrechten in de sportsector. Aanleiding zijn de Olympische Spelen van Athene. Duizenden atleten en atletes in de ganse wereld doen op dit moment maar één ding: trainen als de beesten. In augustus volgt de ultieme bekroning van hun sportcarrière: meedoen aan de Olympische Spelen. 


 

Op 4 maart weerklonk in de ganse wereld het startschot voor een andere campagne. Eén die niet zelf de medailles wil opstrijken. Eén die aandacht vraagt voor ‘Olympische kampioenen’ die nooit in de media komen: arbeidsters in China, Thailand, El Salvador en vele andere landen. Arbeidsters die records breken om de sportschoenen en de sportkleren van de atleten en de atletes te stikken. Voor een schamel loon en in mensonwaardige omstandigheden: lange werkdagen, zonder rechten.

In hun gemeenschappelijke olympische campagne Fair play? Fair pay! vragen Oxfam-Wereldwinkels, Oxfam-Magasins du monde, Oxfam-Solidariteit, Schone Kleren Campagne, ABVV en ACV aandacht voor deze ‘Olympische kampioenen’.

 

Kop & staart

Er zijn vele spelers op de markt van sportschoenen en sportkledij. Alle sportmerken zijn kop-staartbedrijven: ze houden zich bezig met de ‘kop’ (het ontwerp van de modellen) en de ‘staart’ (de verkoop). De productie besteden ze uit aan onderaannemers in lagelonenlanden, waar amper een arbeidswetgeving bestaat. De onderaannemers worden gedwongen om de schoenen en de kleren steeds sneller en goedkoper te leveren. De rechten van hun arbeidsters moeten vaak wijken voor de moordende concurrentie en het winstbejag van hun opdrachtgevers.

Onder druk van de internationale Schone Kleren Campagne hebben grote merken zoals Nike en Adidas een aantal stappen gezet. Ze werken met gedragscodes waaraan hun leveranciers zich moeten houden. Soms hebben ze effectief controlemechanismen opgezet. Dan zijn verbeteringen echt merkbaar. Maar ze moeten deze controles verder uitbreiden. En ook kleinere merken zoals Fila, Umbro, Puma, Asics en Lotto moeten uit de startblokken schieten.

 

Adidas of Fila?

We nemen Adidas en Fila als voorbeeld om onze eisen voor de ganse sector te concretiseren. Naar analogie met onze twee tennisvedetten. Niemand haalt verre ballen terug zoals zij. De ene in een rokje van Fila, de andere in kleren van Adidas. Hun sponsors zijn almachtig. De belangen van de sponsor zijn zelfs een reden om al dan niet deel te nemen aan de Olympische Spelen ...

Het Duitse Adidas heeft sinds enkele jaren een ‘Team voor Sociale en Milieuzaken’. Dat voert inspecties bij onderaannemers uit. Het bedrijf is ook lid geworden van Fair Labor Association, een ‘onafhankelijke’ controleur. Vakbonden zijn echter geen betrokken partij in FLA, omdat ze de gehanteerde normen te laag vonden. Adidas erkent ook een belangrijk probleem: minimumlonen zijn vaak nog geen leefbare lonen. Tenzij ze met massa’s overuren worden aangevuld.

Het Italiaanse Fila betoonde nog maar weinig interesse in de naleving van de arbeidsrechten. 

 

BOIC

Derde mikpunt van de campagne is het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC).

Het BOIC organiseert de Belgische deelname aan de Olympische Spelen. Het sluit contracten af met tal van sponsors die in ruil het olympische logo mogen gebruiken. Adidas bijvoorbeeld levert de sportkledij van de Belgische atleten en atletes.

Fair play is een belangrijke waarde binnen de sport, zeker binnen de Olympische Beweging. Bij ‘fair play’ hoort ook ‘fair pay’: goede lonen en degelijke arbeidsrechten, vooral het recht om zich te organiseren in vrije vakbonden. 

 

Onze eisen

- Het BOIC moet in zijn sponsorcontracten het respect voor arbeidsrechten als voorwaarde opnemen (in overeenstemming met de morele waarden van het Olympisch Charter)

- Sportmerken moeten een aankoopbeleid voeren dat hun onderaannemers toelaat om arbeidsrechten te respecteren. Ze dienen onafhankelijke controlemechanismen op te zetten.

- Regeringen in het Zuiden moeten goede arbeidswetten stemmen en laten respecteren

 

Alle informatie over de campagne lees je op www.oww.be of www.schonekleren.be

 

Doe mee

-         Teken onze petitie aan Adidas, Fila en het BOIC

-          Schrijf een brief aan het BOIC (enkel voor sportverenigingen)

 

Lees ons olympisch dossier en onze rapporten over Adidas en Fila

 

Download onze campagnefolder

Deel dit artikel