Families in Pakistan keren huiswaarts

pakistan_moeder_en_kind_bij_hun_verwoest_huisBijna een jaar na de zware overstromingen in Pakistan keren vele families terug huiswaarts. Het is voor de meesten de eerste keer dat ze hun thuis terugzien sinds de overstromingen in juli 2010. Vele huizen werden ernstig beschadigd of verwoest. Bijna 30.000 huizen zijn nog steeds onbewoonbaar.

Door de overstromingen moesten hele dorpen haastig hun huis verlaten. Maanden verbleven ze in tentenkampen en andere onderkomens.

Er heerst een wat dubbel gevoel bij de mensen die terugkeren. De mensen zijn blij dat ze terug naar huis kunnen, maar langs de andere kant zijn ze angstig voor wat hen te wachten staat. Ook valt het afscheid in de kampen soms zwaar. Telefoonnummers worden uitgewisseld om in contact te blijven met nieuwe vrienden.

De thuiskomst is triest, vele huizen zijn beschadigd of zelfs helemaal verwoest. Ook Sofia en haar familie vinden bij hun aankomst slechts een hoop puin terug. “Dit was ooit mijn keuken, nu is het slechts een hoop vuil. Ook de andere kamers zijn weggespoeld”, vertelt Sofia al snikkend.

Niet ver van Sofia woont Gulroze Khan met zijn vrouw en vier kinderen. Met de hulp van enkele Pakistaanse Rode Halve Maanvrijwilligers zetten ze een tent op in de tuin van hun beschadigde huis. Gulroze Khan heeft hoop en wil een betere toekomst voor zijn kinderen. “Al mijn kinderen gingen naar school voor de overstromingen. Maar nu blijft er haast niets meer over van hun schoolgerei en boeken. Ze studeren niet meer, maar ik wil zeker nieuwe kansen voor hen creëren.” 

“We kunnen hen niet in de kou laten staan”,  vertelt Mussarat Shah van het Rode Kruis. “Onze vrijwilligers zetten zich daarom erg hard in om deze mensen terug te helpen settelen waar tien maanden geleden hun thuis was. We zullen hen zover mogelijk op weg helpen.” Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan helpen onder andere bij de verhuis, vervoer, tenten voorzien en opzetten. Het herstel zal veel tijd vragen, maar de mensen die huiswaarts keren zetten zo al grote stappen voorwaarts.

Deel dit artikel