Farah (23) uit Gaza getuigt: “Wij zijn misschien de leiders die morgen voor verandering zorgen”

Bijna de helft van de bevolking in Gaza is jonger dan 18. UHWC, partner van G3W in Gaza, bouwt aan een netwerk van jongeren die zich inzetten voor hun gemeenschap. Jongeren die geconfronteerd met geweld en repressie als gevolg van bezetting en meerdere conflicten, toch positief en moedig blijven.

Farah is 23 jaar en pas afgestudeerd aan de Al Azhar universiteit in de Gazastrook. Als vrijwilliger geeft ze regelmatig psychosociale ondersteuning aan kinderen en jongeren in het vluchtelingenkamp in Jabalia. En dat is meer dan nodig. Volgens een rapport van OCHA (VN organisatie voor Humanitaire Zaken) zijn er na het laatste conflict in juli 2014 nog steeds 225.000 kinderen die psychosociale bijstand nodig hebben. Via vrienden kwam Farah in contact met de Union of Health Work Committees (UHWC) die zich inzetten voor de uitbouw van een sterke sociale beweging voor het recht op gezondheid.

Gezondheid dat is in Gaza dus ook vaak geestelijke gezondheid. De oorlog, de bommen, de onveiligheid laten duidelijk sporen na bij de jongeren in Gaza. Farah wou meewerken met UHWC omdat ze met hun acties zichtbare en positieve resultaten boeken op het terrein.

Farah (23) getuigt

De oorlog, de bommen, de onveiligheid laten duidelijk sporen na bij de jongeren in Gaza.

Wat heb je vooral bijgeleerd door je deelname?

"Ieder mens heeft veel ervaringen in zijn leven, sommige al belangrijker dan andere. Door deel te nemen aan de acties van UHWC heb ik heel wat geleerd op persoonlijk vlak. Hoe kan je de problemen van een gemeenschap analyseren? Welke zijn de zwakke en sterke punten en waar zijn er mogelijkheden om dingen te veranderen? Bovendien is het een werk van mensen samen, in je eentje kan je zoiets niet doen. Door te werken met jongeren leer je ook hoe ze communiceren. Ik leerde hen persoonlijk kennen en wist daardoor beter hoe ze leven en wat hen bezighoudt, hoe ik hen beter kan bereiken en motiveren rond een actie. Dat was enkel mogelijk omdat we samen aan heel veel acties en workshops hebben deelgenomen."

Hoe werken jullie samen?

"Om elkaar beter te leren kennen en het groepsgevoel te versterken besloten we om bij elkaar thuis op bezoek te gaan. Zo konden we zelf ervaren hoe families leven en wat hun bekommernissen zijn. Eén van de meisjes uit onze groep, bij wie we op bezoek gingen, had een moeilijke thuissituatie. Haar vader had hartproblemen maar kon zijn medicatie niet betalen en had ook onvoldoende inkomen om de huur te betalen. Dat was één concreet voorbeeld. Maar nadat we onze analyse maakten van de gemeenschap merkten we dat heel wat Palestijnen te lijden hebben onder de slechte socio-economische omstandigheden: er is veel werkloosheid, men heeft vaak onvoldoende inkomen om rond te komen."

Welke acties ondernemen jullie?

"Voor de familie van dat meisje besloten we een mobiele straatkar te maken waar ze accessoires voor meisjes verkochten. We voorzagen een eerste voorraad en brachten de familie ook in contact met mogelijke leveranciers voor de toekomst. We hielpen haar vader ook aan medicatie via onze contacten met UHWC. We beseffen ook wel dat we nooit alle problemen van heel de gemeenschap kunnen oplossen. Maar door deze kleine initiatieven willen we positieve verandering brengen in het leven van mensen. Dat komt indirect ook de gemeenschap ten goede."

Wat motiveert jou om je als vrijwilliger in te zetten?

"Ondanks het feit dat we nog jong zijn en dat we niet veel middelen hebben, kunnen we toch dingen in onze gemeenschap verbeteren. We werken samen. Zo dragen we vandaag bij als burgers aan het leven in onze omgeving en zijn we misschien de leiders die morgen voor nog meer verandering zorgen."

Deel dit artikel