Fiji bekrachtigt als eerste klimaatakkoord

Als eilandstaat ondervindt Fiji de gevolgen van de klimaatverandering aan den lijve

De eilandstaat Fiji heeft als eerste land ter wereld het Klimaatakkoord van Parijs geratificeerd. Het Fijische parlement keurde het internationale akkoord unaniem goed.

Op de historische klimaattop in Parijs eind vorig jaar werd de internationale gemeenschap het eens over een plan om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden, en indien mogelijk zelfs 1,5 graden. Maar om formeel van kracht te worden, moet het akkoord door minstens 55 landen worden geratificeerd die samen minstens 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen vertegenwoordigen.

Het Fijische parlement heeft vrijdag als eerste het internationaal verdrag formeel bekrachtigd, en dat unaniem. Als eilandstaat ondervindt Fiji de gevolgen van de klimaatverandering aan den lijve. Het land heeft al te kampen met een stijgende zeespiegel, meer en heviger tropische stormen en teruglopende visbestanden.

Waarnemers verwachten dat veel landen in snel tempo zullen volgen en dat er voldoende ratificaties zullen zijn voor de formele ondertekening van het verdrag in april in New York.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels