Filipijnse mensenrechtenactivisten: 'Wij zijn geen terroristen'

Met 649 zijn ze, de Filipijnse terroristen. Als we de Filipijnse overheid mogen geloven, tenminste. In werkelijkheid zijn er veel gekende mensenrechtenactivisten bij. En die laten zich niet zomaar brandmerken.

De Filipijnse president Duterte heeft lange tijd geprobeerd om het progressieve middenveld te vriend te houden. Daarvoor nam hij bij zijn aantreden – intussen ruim anderhalf jaar geleden – activisten op in zijn kabinet en startte hij vredesonderhandelingen met de communistische guerrilla. 

Lang duurde dat niet. Eerst zette hij de progressieve ministers één voor één uit de regering. Enkele maanden geleden maakte hij ook een einde aan de vredesonderhandelingen. Sindsdien haalt hij de grote middelen boven. Zijn regering schrikt er niet voor terug om de gewapende guerrilla en de progressieve oppositie over dezelfde kam te scheren en beide te brandmerken als terroristen.

Antiterrorismewet 

De Filipijnse antiterrorismewet van 2007 wordt voor het eerst uit de kast gehaald. De openbare aanklager heeft een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank om de Communistische Partij als een terroristische organisatie te bestempelen. 

Vorige week, toen dit verzoekschrift openbaar werd gemaakt, bleek bovendien dat het een lijst bevatte van 649 namen van zogezegde medeplichtigen die bijgevolg ook als terrorist kunnen worden gebrandmerkt.

Deze mensen worden vogelvrij verklaard indien de rechtbank het verzoekschrift van het ministerie zou inwilligen. Maar in een land als de Filipijnen, waar politieke moorden al jaren schering en inslag zijn, fungeert zo'n lijst zelfs zonder veroordeling als een vrijgeleide voor (para-)militaire doodseskaders.

Partners van G3W en Solidagro in het vizier

De samenstelling van de lijst is bovendien hoogst opmerkelijk. Volgens mensenrechtenorganisatie KARAPATAN staan er bijna 50 bekende mensrechtenactivisten op. Onder hen bijvoorbeeld Elisa "Tita" Lubi, die vroeger actief was in de vrouwenorganisatie Gabriela en nu mee KARAPATAN leidt. Beide organisaties zijn partners van 11.11.11-lid G3W. Er is ook een personeelslid van NIHIP bij, een lokaal gezondheidsproject onder de Council for Health and Development, een andere partner van G3W.

Ook partners van Solidagro lopen gevaar. Beverly Longid, Joan Carling en Windel Bolinget zijn gekende mensenrechtenactivisten van de Cordillera, het bergachtig gebied in het noorden van het land. Samen met enkele andere collega's kwamen ze al naar België op uitnodiging van Solidagro en de provincie Oost-Vlaanderen. Andere namen op de lijst zijn leiders van de scholen voor inheemse kinderen die Solidagro ondersteunt in Mindanao, in het zuiden van het land.

Van boerenleider tot VN-rapporteur

Alsof dat allemaal nog niet absurd genoeg is, staat ook Satur Ocampo op de lijst, een voormalig volksvertegenwoordiger. Er staat zelfs een Speciale Rapporteur van de Verenigde Naties op: Victoria Tauli-Corpuz. Dat leidde tot protest bij haar collega's mensenrechtenexperts bij de Verenigde Naties. Zij kaderden dit in de context van wijdverspreide standrechtelijke executies en aanvallen op kritische stemmen in de Filipijnen.

Deze aanval op Filipijnse mensenrechtenverdedigers en activisten is inderdaad geen alleenstaand geval. Uit diverse rapporten blijkt dat het aantal aanvallen op mensenrechtenverdedigers nog steeds toeneemt. De Filipijnen behoren, samen met Colombia, Guatemala, Honduras, Brazilië en Mexico, tot de landen waar vorig jaar de meeste gevallen geregistreerd werden.

Protesteer mee

De Filipijnse mensenrechtenactivisten blijven niet bij de pakken zitten. Enkel dankzij volgehouden strijd kunnen ze de aanvallen op mensenrechtenverdedigers afslaan. En daarvoor kunnen ze rekenen op onze steun. 11.11.11 onderschreef een brief van onze leden G3W en Solidagro aan minister Reynders. Daarin vragen ze hem om de Filipijnse ambassadeur op het matje te roepen.

11.11.11 roept mee op om volgende week woensdag, 21 maart om 17 uur naar de Filipijnse ambassade (Molièrelaan 297) te komen. Doe mee en laat ook jouw protest horen.

Viva Salud DOOR:

Laat je horen

Kom op 21 maart naar de Filipijnse ambassade en protesteer mee voor de Filipijnse activisten 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels