Filipijnse organisaties dienen klacht in tegen Wereldbank

Ruim 100 organisaties en 19 bewonersgroepen in de Filipijnen hebben een historische klacht ingediend tegen de International Finance Corporation (IFC), de instelling binnen de Wereldbank die uitsluitend samenwerkt met de privésector. Ondanks de eigen milieurichtlijnen blijft het IFC klimaatverandering financieren. Het verleent nog steeds ondoorzichtige leningen aan banken die de steenkoolindustrie financieren. De drijvende kracht achter deze klacht is 11.11.11-partner PMCJ.

Twee jaar onderzoek

PMCJ heeft samen met het Amerikaanse onderzoeksinstituut Inclusive Development International twee jaar nodig gehad om het financiële kluwen van IFC-leningen te ontwarren. Ze ontdekten dat de Rizal Commercial Banking Corporation (RCBC) al 253 miljoen dollar aan leningen ontving. RCBC heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in 19 steenkoolcentrales en leningen verschaft aan bedrijven die centrales bouwen. Dit gaat in tegen de interne sociale en ecologische richtlijnen van de Wereldbank.

Met hun klacht willen de Filipijnse actievoerders de Wereldbank oproepen om haar intermediaire partners onder druk te zetten zodat zij zich terugtrekken als financierder van de niet uitgevoerde steenkoolprojecten en in plaats daarvan de financiering van hernieuwbare energieprojecten faciliteren.

Schuldig aan klimaatverandering

Aaron PMCJ complaint IFC

"Dit is een aanklacht tegen de medeplichtigheid van het IFC bij het blootstellen van ons land en zijn inwoners aan een hoger risico op de gevolgen van klimaatverandering", zei Aaron Pedrosa, woordvoerder van de Philippine Movement for Climate Justice. Zijn huis werd verwoest door supertyfoon Haiyan, die in 2013 aan bijna 7000 Filipino's het leven kostte.

"De indirecte samenwerking van het IFC met banken die kolencentrales financieren, maakt hen medeplichtig aan dood en vernietiging. Het is onze plicht het IFC ter verantwoording te roepen", voegt Aaron eraan toe. Hij reisde van Manilla naar Washington om de klacht te overhandigen aan de Ombudsdienst (CAO) van de Wereldbankgroep, en aan de politieke leiders die de jaarvergadering bijwonen.

Schuldig aan doodslag 

Talloze rapporten tonen aan dat steenkool doodt, in het bijzonder in de Filipijnen. Het is immer 's werelds derde meest kwetsbare land voor klimaatverandering, het heeft af te rekenen met verwoestende stormen en de gevolgen van de stijgende zeespiegel. Jaarlijks sterven 2.410 Filipino's voortijdig als gevolg van de schadelijke uitstoot en as van kolencentrales. Die vervuilen zowel de lucht, de zee, de bodem als koraalriffen, wat leidt tot ernstige milieuschade. Daardoor lijden vooral de minst begoeden, zoals kleine boeren en vissers, inkomensverlies.

Activisten die zich verzetten tegen deze projecten lopen ernstig gevaar. De lokale activiste Gloria Capitan werd in juli 2016 vermoord omdat ze binnen haar gemeenschap het verzet tegen steenkoolcentrales en -opslagplaatsen organiseerde. In 2016, werden maar liefst 28 milieu- en mensenrechtenactivisten vermoord in de Filipijnen, waarmee het land één van de gevaarlijkste ter wereld is voor activisten. "Toch blijven we dag na dag ons leven riskeren in onze strijd voor het recht op een gezond milieu" zei Father Warren Puno, vicaris en één van de leiders in de campagne tegen de geplande kolencentrale in Atimonan, in de provincie Quezon.

Belofte maakt schuld

In 2013 al beloofde de Wereldbank om niet langer steenkoolprojecten te financieren. Nu blijkt dat het IFC dit via een achterpoort toch nog doet. De president van de Wereldbank, Jim Yong Kim, heeft nochtans gezegd dat de steun aan steenkool in Azië "een ramp zal betekenen voor de planeet." De bank zal dus strengere maatregelen moeten nemen om te verhinderen dat het IFC verder de opgelegde regels weet te ontwijken.

"Het is toch bedenkelijk dat één van de meest vooraanstaande financiers van economische ontwikkeling ter wereld, er niet in slaagt te stoppen met het subsidiëren van vervuiling. In het licht van eerdere beloftes en het klimaatakkoord zou hun steun aan de energiesector uitsluitend op hernieuwbare energieprojecten moeten focussen", zei David Pred van Inclusive Development International.

The Big Shift

Deze actie kadert in de nieuwe campagne The Big Shift, die ook gesteund wordt door 11.11.11. Hiermee vraagt het middenveld aan de Wereldbank om alle investeringen in fossiele brandstoffen stop te zetten en ze te heroriënteren naar hernieuwbare energie.

Ook jij kan je stem laten horen.

11.11.11 DOOR:

Meer info

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels