Fototentoonstelling “Land is leven! De millenniumdoelstellingen in de praktijk

Op vrijdagavond 4 november werd in Gent de fototentoontstelling “Land is leven! De millenniumdoelstellingen in de praktijk.” geopend. Meer dan 120 belangstellenden maakten er kennis met de manier waarop de volksbeweging in de Filippijnen, ondanks armoede en repressie, de millenniumdoelstellingen nastreeft en zelf in de praktijk brengt.


In 2000 ondertekenden 189 staats- en regeringsleiders een verklaring waarin ze beloven om tegen het jaar 2015 een aantal ontwikkelingsdoelstellingen te realiseren. De Filippino's weten echter wat de beloften van de wereldleiders waard zijn en blijven niet bij de pakken zitten. Zij maken zelf werk van ontwikkeling. Daarvoor kunnen ze rekenen op steun en solidariteit uit België.

In de voorbije jaren groeide een hechte solidariteitsband tussen de provincie Oost-Vlaanderen en de Cordillera, een bergstreek in het noorden van de Filippijnen. Dat is het resultaat van de solidariteitscampagne en de concrete projectsteun van Filippijnengroepen België, Bevrijde Wereld, KWIA, Cordi-Bel en het Oost-Vlaamse provinciebestuur. In het kader van deze campagne gingen verschillende groepen Vlaamse jongeren op inleefreis waar ze getroffen werden door de vitaliteit van de lokale volksbeweging die deze steun aanwendt voor daadwerkelijke, duurzame ontwikkeling. De foto's van deze jonge reizigers brengen die indrukken nu over op het grote publiek.

De vernissage van de tentoonstelling werd ingeleid door Wim De Ceukelaire, woordvoerder van Filippijnengroepen België. William Blondeel, directeur van de dienst Welzijn, Gezondheid en Internationale Samenwerking van de provincie Oost-Vlaanderen, lichtte het engagement van het provinciebestuur toe op het vlak van de steun aan projecten in de Filippijnen en op het vlak van ontwikkelingseducatie. Ben Hageman, die deze zomer de Filippijnen bezocht, gaf nog een kort commentaar bij de fotoselectie. Omdat ook de Filippijnse gemeenschap in België sterk bij de campagne betrokken is, werd het programma afgesloten met een demonstratie arnis, de traditionele Filippijnse gevechtskunst.

Na de officiële opening lichtten de jongeren die in de voorbije jaren naar de Filippijnen en de Cordillera op inleefreis gingen, de tentoonstelling toe en leidden het talrijke publiek rond. De fototentoonstelling is nog te bezichtigen in De Centrale, Kraankinderstraat 2 in Gent, tot 4 december van maandag tot vrijdag tussen 14u00 en 23u00, op zaterdag van 9u00 tot 23u00 en op zondag van 15u00 tot 23u00.

Zie meer foto's op www.intal.be

http://www.intal.be/nl/article.php?articleId=553&menuId=1

Deel dit artikel