Gebrek aan respect voor medische diensten in Syrië

Afgelopen vrijdag is de Syrisch Arabische Rode Halve Maanvrijwilliger Hakam Sibai bezweken aan zijn verwondingen. "Het is volstrekt onaanvaardbaar dat de vrijwilligers die helpen om andere mensen te redden uiteindelijk hun eigen leven verliezen", aldus Beatrice Mégevand-Roggo, hoofd van het Rode Kruis in het Nabije en Midden-Oosten.
19_c_sarc_-_i.malla._al-hambushiyah_syria._volunteers_from_the_idlib_branch_of_the_syrian_arab_red_crescent_distribute_food
Twee andere vrijwilligers raakten gewond in hetzelfde incident waarbij hun ambulance op 7 september werd getroffen door 31 kogels terwijl ze een gewonde evacueerden naar een ziekenhuis in Homs. Dit is niet de eerste keer dat Rode Halve Maanpersoneel en haar voertuigen onder vuur zijn genomen sinds het begin van het recente geweld in Syrië.

Embleem respecteren

Iedere dag verlenen vrijwilligers en medewerkers van de Syrisch Arabische Rode Halve Maanvereniging kritische humanitaire hulp om het leven van mensen door het hele land te redden, ook in de meest afgelegen gebieden van Syrië. Medisch personeel, ziekenwagens en andere vormen van medisch transport moeten gerespecteerd en beschermd worden.

Het rode kruis- en de rode halve maanemblemen kunnen alleen worden gebruikt door medisch personeel, medische voertuigen en om infrastructuur van de Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging te identificeren. Het mag uitsluitend worden gebruikt voor humanitaire activiteiten. Alle nodige maatregelen moeten worden genomen om misbruik van de emblemen te voorkomen en tegen te gaan.

Het ICRC dringt er bij iedereen, die betrokken is bij het geweld, op aan om hun uiterste best te doen om de humanitaire inspanningen van de Rode Kruis- en de Rode Halve Maanbeweging te respecteren en te vergemakkelijken. Veiligheidstroepen moeten de internationale wetten en normen toepassen voor het gebruik van geweld.

fotocredit: ICRC
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel