Geen hulp mogelijk tijdens nucleaire oorlog

De wereld is niet voorbereid om hulp te bieden aan de slachtoffers van nucleaire explosies. Dat zegt het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) naar aanleiding van de Rode Kruis Vlaandereninternationale conferentie over de humanitaire impact van nucleaire wapens op 4 en 5 maart in Oslo. "Het aantal slachtoffers zou niet te overzien zijn", aldus Peter Maurer, voorzitter van het ICRC. "De uitdagingen om hulp te verlenen aan de overlevenden van een nucleaire explosie zouden immens zijn. Zo zouden humanitaire organisaties de triage (het rangschikken van gewonden naar de ernst van de verwonding, nvdr), behandeling en snelle evacuatie van de slachtoffers moeten organiseren. Dit roept natuurlijk vragen op rond de veiligheid van de hulpverleners: aan welke risico's zullen ze blootgesteld worden?"

 

Ontoereikende investeringen

Uit een studie over hulpverlening bij nucleaire, biologische en chemische wapens blijkt dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat men de enorme investeringen die nodig zijn om zich voor te bereiden op hulpverlening tijdens nucleaire oorlogsvoering ook daadwerkelijk doet. Mochten er toch voorbereidingen getroffen worden, schat de studie deze in als ontoereikend.

"Onze organisatie zag de effecten van een nucleaire explosie na de bom op Hiroshima in 1945 van nabij", zegt Maurer. "Vandaag vragen wij de staten te verzekeren dat men nooit nucleaire wapens zal gebruiken en mee te werken aan een volledig verbod op dit soort wapens."

De conferentie in Oslo geeft staten, internationale organisaties en ngo's voor het eerst de kans om stil te staan bij de humanitaire gevolgen van het gebruik van nucleaire wapens. Eerdere conferenties focusten op het gebruik van de wapens in militaire, technische en geopolitieke termen.

Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel