Getuigenis vanop Leyte: 'Ik herkende het niet meer'

haiyan tanauanHans Schaap, de landenvertegenwoordiger van Bevrijde Wereld op de Filipijnen, is net terug van een bezoek aan partnerorganisatie EVRAP op Leyte. Hij is diep onder de indruk van wat hij ginds allemaal zag.

Logo Bevrijde Wereld


"Ik herkende het niet meer. Het landschap is volledig veranderd. De hele weg van de luchthaven tot het kantoor van EVRAP, of wat ervan overblijft, was ik compleet gedesori├źnteerd. Gebouwen en bomen zijn verdwenen. Ineens zag ik gebouwen, of de ru├»nes ervan, die ik nooit eerder zag omdat ze vroeger verborgen waren achter bomen.

In het kantoor van EVRAP is de nieuwe generator inmiddels operationeel. Hij werkt van 5 uur 's namiddags tot 11 uur 's avonds. In die tijd moet iedereen zijn gsm, laptop en andere zaken die op batterijen werken, opladen. De gsm-ontvangst is weer min of meer normaal. Slechts twee banken zijn weer open; die van EVRAP nog niet. Alle winkelcentra zijn nog gesloten. Ook kan je maar bij een paar benzinestations terecht.

Alle personeelsleden van EVRAP zijn hun huis kwijt. Hun directe familie is gelukkig in veiligheid. Een van de personeelsleden werd meegesleurd door de tyfoon maar kon zich vastklampen aan een stuk hout. Anderen werden geraakt door rondvliegende dakpannen en wrakstukken. Allemaal hadden ze snijwonden en kneuzingen. Het personeel woont nu in tenten rond het oude kantoor. Dit begint mentaal en fysiek te wegen. Daarom hebben ze besloten om het dak van de voormalige vergaderzaal voorlopig te herstellen en er een gezamenlijk verblijf van te maken. Ondertussen doen ze hun kantoortaken zowat overal, tussen bergen noodhulpgoederen en wat meubels die ze hebben kunnen recupereren.

Het personeel is druk bezig met noodhulpacties. Het is ongelooflijk wat ze allemaal al verwezenlijkt hebben terwijl ze zelf nog aan het bekomen zijn van de ramp. Hun veerkracht lijkt indrukwekkend, maar emotioneel zijn ze overgestresseerd. De druk van buitenlandse hulporganisaties die alles binnen hun eigen tijdschema willen doen, is enorm."

Deel dit artikel