Gevaarlijke toename van mazelen in Congo

rode_kruisvrijwilliger_met_mazeleninjectiespuit_in_congoIn de Democratische Republiek Congo stelde men sinds begin 2011 al meer dan 16.112 gevallen van mazelen vast. Naar schatting zijn 106 kinderen al gestorven. De ziekte verspreidt zich snel.

Het Rode Kruis is momenteel bezig met het mobiliseren van meer vrijwilligers voor een grote vaccinatiecampagne. De Congolese overheid zal volgens het Rode Kruis meer dan 1.5 miljoen kinderen moeten vaccineren als respons op de huidige crisis.

“Het succes van vaccinatiecampagnes tegen mazelen hangt grotendeels af van de verspreiding van de boodschap aan de gemeenschappen”, vertelt Dokter Alain Kapete van het Congolese Rode Kruis. “Rode Kruisvrijwilligers doen op deze moment huisbezoeken om alle kinderen zeker te bereiken. We moeten zoveel mogelijk kinderen vaccineren om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen.”

Congo is een erg groot land en leeft met de gevolgen van vele jaren van gewapende conflicten. Hierdoor is de gezondheidsinfrastructuur zwak. Vooral op het platteland is er vaak geen toegang tot gezondheidsfaciliteiten. Dit in combinatie met de volksverplaatsingen zorgt ervoor dat duizenden kinderen erg kwetsbaar zijn voor mazelen.

Mazelen is een erg besmettelijke ziekte die verspreid wordt door contact met een besmette persoon. Symptomen van mazelen zijn hoge koorts, huiduitslag en hoesten. Het kan ook leiden tot verschillende complicaties zoals longontstekingen, ondervoeding, dehydratatie en oor- en oogontstekingen die zelfs tot blindheid kunnen leiden. Mazelen is nog steeds een belangrijke doodsoorzaak voor ongeveer 164.000 kinderen jaarlijks over de hele wereld.

Wereldwijd werkt men aan de uitroeiing van mazelen. De Measles Initiative, een samenwerking tussen onder andere het Rode Kruis en de Verenigde Naties, onderneemt massavaccinatiecampagnes en doet aan preventie. Het initiatief heeft globaal al meer dan 700 miljoen kinderen gevaccineerd en heeft sterfte door mazelen hierdoor globaal doen dalen met 78 procent (in vergelijking met 2000). “In Afrika heeft het Measles Initiative bijgedragen tot een daling van 92% voor sterfte door mazelen tussen 2000 en 2008”, vertelt Kate Elder, een gezondheidsmedewerker van het Rode Kruis.

Ook in België is er op dit moment een opmars van mazelen. Sinds begin 2011 zijn er al 95 kinderen besmet met het virus. In 2010 waren er in totaal slechts 40 besmettingen. In België is de gezondheidsinfrastructuur echter zeer goed en komen er zelden complicaties voor.

Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel