Geweld in Filippijnen treft Rode Kruis


Het Rode Kruis in de Filippijnen heeft zijn activiteiten in de regio Zamboanga tijdelijk opgeschort nadat op 13 september 10 personeelsleden en vrijwilligers verwond werden. De internationale Rode Kruisfederatie roept alle partijen op om hulpverleners van het Rode Kruis te beschermen.
Op 9 september braken er gevechten uit in en rond Zamboanga,  de zesde grootste stad van het land, tussen leden van het Moro National Liberation Front (MNLF) en regeringstroepen. Tienduizenden mensen vluchtten voor het geweld. De stad heeft alle scholen en kantoren gesloten. Alle vluchten van en naar de streek zijn afgelast.

"Sinds de start van de gevechten riskeren onze Rode Kruismedewerkers hun leven en werken ze de klok rond om vluchtelingen te helpen", vertelt de secretaris-generaal van het Rode Kruis in de Filippijnen, Gwendolyn Pang. "Het Rode Kruis verleent altijd hulp op basis van neutraliteit en onpartijdigheid. Onze medewerkers zijn geen doelwit."

Het Rode Kruis stelt dat er sinds vorige week meer dan 45.000 mensen ontheemd zijn. Minstens 9 mensen lieten het leven. Het Rode Kruis blijft hulp verlenen buiten de gevechtzones. De organisatie biedt onder andere psychosociale bijstand, eerste hulp, voedselverdeling en ambulancediensten.

De Rode Kruisfederatie vraagt de betrokken partijen om burgers te beschermen en hulpverleners veilige toegang te verlenen tot mensen in nood.
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel