Grootscheeps vaccinatieprogramma tegen polio in Syrië


De Syrische Rode Halve Maan is gestart met een groot vaccinatieprogramma om duizenden kinderen te beschermen tegen polio.
Naya's moeder ontvangt een briefje van school: 'volgende week krijgt uw kind een vaccinatie tegen polio.' De ongerustheid onder de ouders is groot. Polio is een zeer besmettelijk, maar uitgebannen virus. Het conflict en de daaruit vloeiend slechte gezondheidssituatie in grote delen van Syrië geeft een nieuwe voedingsbodem aan het virus.


Medisch personeel gevlucht


Polio is terug in Syrië. Minstens 10 jonge kinderen zijn al geïnfecteerd. Meer dan 100.000 kinderen in Deir Ezzor lopen een groot risico op infectie. Het poliovirus slaat toe in al bijzonder moeilijke situatie. Meer dan een derde van de ziekenhuizen in Syrië is gesloten. Meer dan twee derde van het medische personeel is het land ontvlucht. Toegang tot medische faciliteiten is voor steeds meer mensen, met name in 'hot area's' zeer moeizaam of onmogelijk.


Langs de fronlinies


In samenwerking met de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), Unicef en het ministerie van Volksgezondheid startte de Syrische Rode Halve Maan een programma om kinderen te vaccineren tegen het virus. De enige manier om polio tegen te gaan, is ervoor te zorgen dat elk kind een vaccinatie krijg. Dus ook in de gebieden waar het conflict heftig oplaait.

Polio kent geen grenzen. Grote angst is dat het virus een epidemie wordt, als er niet snel actie wordt ondernomen. Omdat vele gebieden niet toegankelijk zijn voor de overheid, neemt de Rode Halve Maan het voortouw om de risicokinderen langs de frontlinies te vaccineren.
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel