Grote kans op La Niña in de Pacific

la-nina-alert

De kans is groot dat de Pacifische regio opnieuw te maken krijgt met het weerfenomeen La Niña (het meisje). Alle klimaatmodellen wijzen in dezelfde richting.

De nieuwste inschatting van het Australische Meteorologische Bureau is duidelijk: alle acht de klimaatmodellen voorspellen dat de drempels voor La Niña volgende maand overschreden zullen worden. De kans op het fenomeen is nu 70 procent - drie keer hoger dan normaal.

La Niña heeft belangrijke gevolgen voor Azië, zoals een meer dan gemiddelde neerslag en meer cyclonen. Voor grotere delen van Australië betekent het nattere zomers en meer gematigde temperaturen, maar ook een grotere kans op cyclonen en hitte in het zuidoosten van het land.

Dit jaar zal de Indische Oceaan het fenomeen wel aanzienlijk afzwakken, denken de voorspellers. "De klimaatmodellen suggereren dat La Nina zwakker en korter zal zijn", stelt het Bureau. "We verwachten dat het erg verschillend zal zijn van de sterke La Nina tussen 2010 en 2012".

Grotere frequentie

La Niña is een weerfenomeen dat vaak volgt op de veel bekendere El Niño (het jongetje). La Niña is op zichzelf minder vernietigend, maar kan wel de schade nog erger maken. Het fenomeen ontstaat als het warme water voor de Zuid-Amerikaanse kust plaats maakt voor een koude stroom, waardoor er meer neerslag valt in Azië en Amerika.

Vaak te veel: La Niña kan leiden tot hevige regenval, overstromingen en modderstromen. Dat was onder meer het geval in het seizoen 2010 - 2011 in Australië, Europa en Brazilië. 

 

IPS DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels