Grote zorg om water in Gaza


De bombardementen op de Gazastrook treffen de watervoorzieningen zwaar. Honderdduizenden mensen zitten als gevolg van de aanvallen al zonder water en dit aantal zal naar verwachting snel stijgen.

"Als het geweld zo doorgaat, is het niet de vraag óf maar wanneer de bevolking ook nog te kampen krijgt met een acute watercrisis'', zegt Jacques de Maio, hoofd van de delegatie van het Internationale Rode Kruis in Israël en de bezette gebieden.

Niet alleen de infrastructuur is beschadigd of vernietigd. Het is bovendien erg onveilig om de broodnodige reparaties uit te voeren, zo blijkt uit het feit dat verscheidene gemeentelijke watertechnici om het leven kwamen tijdens hun werk. Schoon drinkwater wordt steeds schaarser, terwijl de temperaturen op dit moment erg hoog zijn. Wanneer water vervuild raakt en ook de riolen niet werken, neemt ook het risico op ziekten toe.

Noodreparaties


Niet alleen de watervoorziening, maar ook het stroomnetwerk werkt niet meer. Het Rode Kruis heeft de afgelopen dagen, in samenwerking met de autoriteiten, hulp geboden om noodreparaties uit te voeren bij waterinstallaties en sanitaire faciliteiten, maar er is dringend meer hulp nodig.

Internationaal Humanitair recht


Volgens het internationaal humanitair recht moeten de strijdende partijen een duidelijk onderscheid maken tussen militairen en burgers en tussen militaire en burgerobjecten. Zij moeten schade aan burgers en burgerdoelen voorkomen en hen beschermen.

Meer over het humanitair recht vind je hier.

Deel dit artikel