Gsm's redden levens in AfrikaRode Kruis RAMP gsm
[Foto: Malariaonderzoek in Kenia. ©Rode Kruis]

Mobiele telefonie is aan een stevige opmars bezig op het Afrikaanse continent. In 2001 waren er al meer gsm's in omloop dan vaste telefoonlijnen. Eind 2012 was naar schatting 70% van de Afrikaanse bevolking in het bezit van een mobiele telefoon. Het Rode Kruis ziet hierin kansen om de basisgezondheidszorg te verbeteren.

Het Internationale Rode Kruis, samen met technische partners, ontwikkelde een goedkope, gebruiksvriendelijke onderzoeksmethode die data verzamelt via mobiele telefoons. Na een korte training kunnen Rode Kruis- en Rode Halve Maanvrijwilligers onderzoeken uitvoeren via hun eigen gsm.

Philip Fondo, een vrijwilliger bij het Keniaanse Rode Kruis is alvast enthousiast om meer te leren over deze technologie. "Ik kan nu heel eenvoudig data verzamelen per telefoon en het onmiddellijk uploaden naar het internet, zodat onze managers het kunnen analyseren. Het is afgelopen met de papieren notities waardoor het weken of zelfs maanden duurden voordat we de resultaten binnenkregen."

Het nieuwe systeem heet Rapid Mobile Phone-based survey (RAMP). Het kan gebruikt worden voor een aantal taken in verschillende domeinen. "We kunnen voorlopige resultaten binnen de 24 uur publiceren en een volledig rapport ligt er nu binnen de 3 dagen", vertelt Mac Otten, RAMP-ontwikkelaar bij het Internationale Rode Kruis. "Doordat we de data sneller kunnen analyseren, kunnen we onze interventies sneller aanpassen aan de noden van de meest kwetsbaren."

Het Keniaanse Rode Kruis gebruikte de onderzoeksmethode voor het eerst in 2011 in het Malindidistrict. De resultaten maakten het mogelijk om een goed afgestemde hulpverlening op te starten tijdens de malaria-epidemie.

Recente resultaten van een nieuw RAMP-onderzoek zijn indrukwekkend: 90% van de gezinnen hebben minstens een malarianet en 80% van de bevolking gebruikt een net. Door muggennetten te verdelen, dringt men malaria sterk terug.

Maar malaria is niet het enige probleem. In Kenia bijvoorbeeld zijn 35% van de kinderen jonger dan 5 onvolgroeid, 16% hebben ondergewicht en 1 op 35 zwangere vrouwen riskeren te sterven in het kraambed.

"Het was een tijd geleden sinds we onderzoek deden naar nutritie in de kustprovincie", vertelt Mwanaisha Marusa Hamisi van het Keniaanse Rode Kruis. "We wisten dat voeding een probleem was, maar via RAMP hebben we een beter zicht op welke acties nodig zijn en wie deze het meest nodig heeft."

Ook de Rode Kruisverenigingen in Namibië en Nigeria, twee andere pilootprojecten van RAMP, zijn ondertussen overtuigd van het nut van deze nieuwe onderzoeksmethode.Meer info:
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel