Haïti kreunt onder de zware regens

Na de zwaarste regenbui van het seizoen, trok het Rode Kruis op pad om de schade te beoordelen. Port-au-Prince en andere zuidelijke delen van het land waren vorige week overstroomd na een paar uur durende stortbui.

Het Haïtiaanse Rode Kruis was het eerste om te reageren. Vrijwilligers trokken er ’s nachts met de ambulance op uit om te schade te peilen. Er werden geen slachtoffers gemeld, maar verschillende grote kampen bleken kwetsbaar voor overstromingen en modderstromen.

Goede samenwerking
p-hti0821-250Het Rode Kruis verdeelde daarom 1200 dekzeilen in het Terrain Golfkamp en in het nieuwe Corailkamp. Terrain Golf, een sportclub in Petionville dat omgebouwd werd tot vluchtelingenkamp na de aardbeving op 12 januari, wordt beheerd door de J/P Haitian Relief Organization (J/P HRO), opgericht door de acteur Sean Penn.

Penn zei dat het ‘essentieel’ is voor kleine organisaties om te kunnen steunen op grotere organisaties, zoals het Rode Kruis, voor extra middelen. "We zijn allemaal in hetzelfde schuitje", zei Penn, "Wanneer grote organisaties geconfronteerd worden met serieuze problemen kunnen zij op hun beurt bij de kleinere organisaties aankloppen. Ik denk dat de samenwerking heel goed verloopt.”

Afwateringskanalen
p-hti0823-250Meer dan zevenduizend mensen die hun tenten hadden opgeslagen op bijzonder gevaarlijke stukken van het heuvelachtige Terrain Golf zijn inmiddels geëvacueerd naar een nieuw tentenkamp bij Corail, beheerd door de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

In beide kampen werden greppels gegraven om de plekken beter te beschermen tegen overstromingen. Toch is het Corailkamp geen paradijs. Het zal nog even duren voordat de nodige faciliteiten aanwezig zijn voor de bewoners.

Fernande Charles (30), verhuisde nog maar pas naar het Corailkamp met haar twee jonge kinderen. Ze deelt de tent met nog vier andere mensen. “De tent lekt en de stenen beginnen door het grondzeil te prikken.”

Landrechten
Ondertussen heeft de bouw van de geplande tijdelijke huizen voor 90 000 mensen door Rode Kruis-Vlaanderen samen met het Haïtiaanse en Duitse Rode Kruis vertraging opgelopen door problemen met landrechten. De Haïtiaanse regering slaagt er  voorlopig niet in om voldoende grond vrij te maken voor de bouw van tijdelijke of permanente huizen, onder andere omwille van onenigheid tussen de lokale en centrale overheid.

Er zijn wel onderhandelingen aan de gang tussen het Rode Kruis en landeigenaars en gemeentes, maar slechts op kleine schaal.

Deel dit artikel