Haïtiaanse radiozenders spreken de bevolking moed in

Terwijl de hulpverlening in Haïti worstelt met de chaos van de aardbeving, blijven verschillende radiozenders vanuit Port-Au-Prince muziek uitzenden om de bevolking moed in te spreken.

Twee dagen na de aardbeving begon Radio Solidarité 88.5 FM weer met uitzenden. De studio, bovenop een gebouw van twee verdiepingen, was intact gebleven, dus toen de medewerkers gas vonden om de generator te laten draaien, konden ze weer beginnen.

"We hebben de bevolking gezegd dat ze sterk moeten zijn en dat we hun moed prijzen", zegt directeur Georges Venel Remarais. "De internationale pers sprak over geweld, maar we hebben niets gezien. De hulp is af en toe heel langzaam, en mensen worden boos. Het is ons werk om te zeggen: blijf kalm."

Naar buiten

Bij Radio Metropole, een van de grootste zenders van het land, lagen honderden platen kapotgevallen op de grond. Verder stond de studio nog overeind, maar de medewerkers voelen zich er niet veilig. "Daarom hebben we alles naar buiten verplaatst", zegt verslaggever Jerome Richard, "en de bevolking mag langskomen en zeggen wat ze willen, over hun leven, om de hele wereld te laten weten wat er in Haïti gebeurt."

Waar de ene zender, Signal FM, geen enkele onderbreking heeft gekend, als enige van alle zenders in Port-au-Prince, is een ander, Radio Teleginen, volledig uit de lucht. Het dak is ingestort en van een van de muren is niets meer over. Een cameraman is bedolven onder het puin. De enige reddingswerkers zijn collega's en andere vrijwilligers, maar ze hebben hem niet kunnen redden. Vlakbij staat een hijskraan, maar niemand weet hoe die bediend moet worden.

Volgens de eigenaar, Jean Borge, kunnen ze binnenkort weer uitzenden vanuit een kleine studio. "We hebben een nieuwe generator en we zijn bezig onze satellietschotel te repareren. Onze verslaggevers zijn alweer aan het werk."

Sloppenwijk

Midden in de sloppenwijk Cité-Soleil is Radio Boukman in de lucht. De zender, genoemd naar de voodoopriester die is begonnen met de slavenopstand tegen Frankrijk, heeft bijna geen schade.

Volgens autoriteiten is het moeilijk om hulpgoederen veilig te verdelen in deze wijk aan de kust van de oceaan, maar volgens Edwin Adrien, een producent van Radio Boukamn, heeft niemand hem gevraagd om hulp te coördineren. "Ik begrijp niet waarom ze dat niet doen, vooral omdat wij van binnenuit Cité Soleil uitzenden", zegt hij. "Ik denk dat de informatie die we uitzenden iedereen kan helpen, zowel de VN als de bevolking."

Delen van de stad keren terug naar het normale leven. Het geluid van creoolse muziek, hiphop en het laatste nieuws dragen bij aan vermindering van de spanning. Afgelopen zaterdag kondigde BBC bovendien aan om alle uitzendingen gratis beschikbaar te stellen, in het Haïtiaanse creools, aan radiozenders op het eiland.

BRON:
IPS

Deel dit artikel