Handel met Palestina: Oxfam-Wereldwinkels op prospectie

Uit de reisblog:

Olijfboom

De Westbank is erg bergachtig gebied en op elke berghelling zie je ontelbare olijfbomen. Ik las ergens dat er zo’n 12 miljoen olijfbomen staan. Olijven, olijfolie: de boom staat ook centraal in de Palestijnse keuken. Als symbool van vrede en een bron van inkomsten voor veel Palestijnse gezinnen, is de olijfboom dan ook hét nationale symbool voor de bezette Palestijnse gebieden. Hij kan 1.000 jaar oud worden, en symboliseert daarmee ook de standvastigheid en de relatie met de grond waarop hij groeit.


Vergroten van de markttoegang voor Palestijnse olijfolie is dan ook het centrale thema van de 2de Fair Trade Conference in de bezette gebieden. Deze driedaagse conferentie wordt georganiseerd door Oxfam-partners PARC en UAWC, met steun van onder meer Oxfam en de Europese Commissie.

De vooravond van de conferentie werden we feestelijk ontvangen door de burgemeester en de gouverneur. Op de receptie deden we een overheerlijke ontdekking: zo’n 5, 6 lekkere vruchtensappen, vers geperst. De eerste dag van de conferentie zelf was ietwat droger maar zeker zo interessant. Er werd gestart met de gewone officiële geplogenheden. De winnaars van de olijfoliecompetitie werden bekend gemaakt. We maakten ook de officiële oprichting van het Palestijnse Fair Trade Network PFTN mee. Leden zijn landbouworganisaties PARC, UWAC, Palestinan Farmers Union (PFU), en verder ook het Fair Trade Development Center (FTDC), Oxfam, en de Holy Land Christian Society (HLCS). Twee jaar geleden, tijdens de eerste conferentie, bestond dit nog niet. De oprichting van dit samenwerkingsverband is een goede zaak en zal fair trade in Palestina, en dus handel met Palestina in het algemeen, vooruit helpen.

We ontmoeten vele olijfboeren, officiële en non-gouvernementele organisaties uit de olijfoliesector. We kunnen proeven van verschillende olijfolies. Er wordt enthousiast, soms heftig gediscussieerd en nagedacht over hoe de markttoegang kan vergroot worden. Toeleiding naar biologische landbouw en het fairtradeconcept worden gezien als instrumenten om meer omzet uit uitvoer te halen.

Sleutelwoord is kwaliteit. Enkele decennia geleden was de kwaliteit van de olijfolie niet zo goed. Omwille van een aantal factoren eigen aan de omgeving (het conflict, de georganiseerde mobiliteitsproblemen, de willekeurige controles, de wisselende en onvoorspelbare regelgeving, de arbeidsintensiteit van de pluk) is de olie relatief duur. Om dit redenen hebben organisaties als PARC en UAWC sterk ingezet op kwaliteitsverbetering, en nu behoort de Palestijnse olijfolie tot de beste ter wereld, en kan op vlak van kwaliteit de concurrentie met de Grieken en Italianen aan.

Deel dit artikel