Het regionale prijskaartje van Syrië

Het regionale prijskaartje van Syrië
Syrië is, september 2014, een strijdveld geworden van nationale, regionale en internationale, conflicten. In dit dossier gaat MO* dieper in op de implicaties van het Syrische conflict voor drie grote regionale spelers: Saoedi-Arabië, Turkije en Iran.

Ze waren de voorbije jaren opvallend aanwezig op het strijdtoneel, hetzij via steun aan het Syrische regime, hetzij via steun aan de rebellen. Wie toonde zich een goede strateeg en wie zette zijn kaarten verkeerd in?

Syrië: de ideologische kater van Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië geldt als een dominante macht in het Midden-Oosten, gestoeld op een ideologische invloedsfeer enerzijds en de schijnbaar oneindige geldvoorraad anderzijds. Mede dankzij de Saoedische steun aan de strijdende milities in Syrië heeft de Islamitische Staat vandaag een dergelijke machtige positie. Toch is het al te gemakkelijk te stellen dat de Saoedische staat de IS rechtstreeks gefinancierd heeft. In ieder geval staat het wahabitische koninkrijk voor belangrijke keuzes en beslissingen.

Turkije betaalt zwaar af voor Syrië

Terwijl de VS naarstig op zoek zijn naar bondgenoten in het Midden-Oosten trekt Turkije zijn staart in. Ankara, de voorbije jaren nog vurig pleitbezorger voor directe militaire actie in Syrië, voelt er nu weinig voor om mee te stappen in de internationale alliantie tegen de Islamitische Staat. Dat is het rechtstreekse gevolg van slechte strategie, zo blijkt. Turkije zit, met Turkse diplomaten gekidnapt door de Islamitische Staat, tussen hamer en aambeeld.


Kiest Iran voor of tegen Assad?

Iran was de grote afwezige in Parijs op de bijeenkomst van de internationale coalitie tegen de Islamitische Staat. Toch heeft Iran er alle belang bij dat de Islamitische Staat gestopt wordt. Heeft Teheran een keuze in een conflict waarin een van zijn weinige bondgenoten in de regio is betrokken?

Lees het volledige dossier op MO.be.

Deel dit artikel