Het Rode Kruis bereikt miljoenen mensen in nood


Irak Rode Kruis [Foto: Iraq, Sulaimaniyah. Binnenlandse vluchtelingen krijgen essentiële voorzieningen en levensmiddelen voor een maand. © ICRC- M.Pawlak]

In 2012 heeft het Internationale Rode Kruiscomité hulp verleend aan miljoenen mensen in nood. Het jaarverslag van 2012 beschrijft het leed dat gewapende conflicten toebrengen aan bevolkingsgroepen over de hele wereld en de activiteiten van het Internationale Rode Kruiscomité.De activiteiten zijn deel van het mandaat om het leven en de waardigheid van oorlogsslachtoffers te beschermen en het respect voor het internationaal humanitair recht te promoten.

Op de persconferentie gaf Peter Maurer, voorzitter van het Internationale Rode Kruiscomité, uitleg bij het voorstellen van het jaarverslag.

Hij benadrukte dat "de neutrale, onpartijdige en onafhankelijke benadering van humanitaire actie essentieel is om te verzekeren dat onze activiteiten wijdverspreid geaccepteerd worden, wat ons in staat stelt om degenen in het meest in nood te bereiken en te helpen".

 

Trend

"Humanitaire crisissen zoals deze in Syrië leiden vaak tot het zoeken naar politieke oplossingen, terwijl men hiervan in het algemeen weinig ziet: we zien eerder een trend naar conflicten die langer duren, waarbij de bevolking jaar na jaar wordt getroffen", zegt Maurer.

"Ondertussen is het moeilijker om financiering te vinden voor onze activiteiten bij de 'vergeten conflicten' in de wereld, zoals deze in de Democratische Republiek Congo, de Centraal Afrikaanse Republiek en Somalië."

Het Internationale Rode Kruiscomité behoudt grote operaties in verschillende gewapende conflicten die weinig media-aandacht krijgen, zoals in Jemen en Zuid-Soedan.

Er werden ook inspanningen geleverd om belangrijke kwesties zoals seksueel geweld, dat vaak onder gerapporteerd blijft, aan te kaarten. "Verkrachting is een terugkerende nachtmerrie voor vele mensen – vooral voor vrouwen, maar ook voor mannen – in gebieden getroffen door conflict of ander geweld", zegt Maurer. Slachtoffers van seksueel geweld hebben vaak moeilijk toegang tot behandeling die zowel de fysieke als psychologische effecten aanpakt.

 

 

Veilige gezondheidszorg

Rode Kruis heeft ook getracht om de aandacht te vestigen op de nood aan een verbeterde veiligheid voor onpartijdige en efficiënte gezondheidszorg in gewapende conflicten en andere noodsituaties. In vele landen zorgden het gebrek aan veiligheid en controleposten voor vertraging en het afsnijden van gebieden van medische hulp.

Hierdoor werden de overlevingskansen verder ingeperkt wanneer mensen met spoed behandeling zochten. Er werden in bepaalde gevallen zelfs ziekenhuizen aangevallen, bezet en geplunderd. Door het promoten van het 'Health care in danger' ('hulp in gevaar') project wordt er gezocht naar manieren om de bescherming van het medisch personeel, de medische infrastructuren en de patiënten te versterken.

 

 

Veiligheid van Rode Kruis personeel

De verslechterde veiligheidsituatie in verschillende delen van de wereld heeft voor aanzienlijke uitdagingen gezorgd voor zowel het ICRC als de Nationale Rode Kruis- en Rode Halve maanverenigingen.

Het jaar 2012 was op het gebied van veiligheid het moeilijkste jaar voor het Internationale Rode Kruiscomité sinds 2003 en 2005. Een afgevaardigde werd ontvoerd en vermoord in Pakistan, een stafmedewerker werd gedood in Jemen en verschillende ernstige veiligheidsincidenten vonden plaats in Afghanistan, de Democratische Republiek Congo, Libië, Somalië en elders. In Syrië verloren vorig jaar een aantal leden van de Syrische Arabische Rode Halve Maan het leven.

Een overzicht van de belangrijkste punten vind je hier.


Meer info:


.
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel