Het verdriet is van A. Stille mars 26 mei

Op vrijdag 26 mei vindt er onder het motto 'Het verdriet is van A' - een keuze in onderling overleg met de families en gemeenschappen - een stille optocht plaats in de stad Antwerpen ter nagedachtenis aan Mohamed Bouazza en de slachtoffers van de brutale en racistische aanslag van afgelopen donderdag: Luna Drowart, Oulemata Niangadou en Songül Koç.

De stille optocht herdenkt de dood van Mohamed Bouazza en de slachtoffers van de brutale en racistische aanslag. Tegelijkertijd is de optocht een sereen protest tegen alle vormen van geweld in de maatschappij en een pleidooi voor een verdraagzame stad. Het stadsbestuur, alsook organisaties van de verschillende gemeenschappen, middenveld- en middenstandsverenigingen, steunen dit initiatief.

De stille optocht vertrekt op vrijdag 26 mei aan de Brouwersvliet om 14 uur. Daarna volgt het parcours de kaaien tot de Namenstraat om dan via de Jan Van Gentstraat tot aan de Bolivarplaats te gaan, waar de optocht eindigt met toespraken van de betrokken families.

De families vragen uitdrukkelijk de optocht in alle sereniteit en rust te laten verlopen. Ze vragen dan ook om geen spandoeken, vlaggen, borden met slogans... mee te nemen in de optocht en om geen pamfletten uit te delen. De deelnemers wordt gevraagd een wit kledingstuk te dragen als teken van verbondenheid. Aan de verschillende middenstands- en socio-culturele verenigingen, die door hun werk niet kunnen deelnemen aan de optocht, wordt gevraagd hun solidariteit te uiten door een wit lint of een witte vlag aan te brengen aan hun gebouwen.

Het publiek wordt opgeroepen zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen. Men kan de vertrekplaats Brouwersvliet bereiken met het openbaar vervoer, neem eerst aan het Centraal Station de premetrolijnen richting Linkeroever en stap af aan halte Meir. Neem dan aan het Sint-Katelijnevest, tram 4 of 7 richting Sint-Pietersvliet en stap af aan de halte Sint-Pietersvliet. Vanaf daar kan men langs de kaaien naar Brouwersvliet wandelen.
Vanaf de aankomstplaats Bolivarplaats, kan men naar de Lambermontplaats wandelen, waar men tramlijn 8 kan nemen tot aan de Groenplaats. Aan de Groenplaats, kan men de premetrolijnen naar het Centraal Station nemen. Een stadsplan kan u vinden op de site www.antwerpen.be .

Georganiseerde verenigingen dienen zich vooraf aan te kondigen bij de Blauwe Lijn van de politie (0800 123 12). Voor bussen van deze verenigingen wordt parkeerplaats voorzien op het Kattendijkdok Westkaai. De politie begeleidt de bussen daarna tot aan de D'Herbouvillekaai, nabij het eindpunt van de optocht.

Meer praktische informatie kan u vinden op de tijdelijke site http://26mei.antwerpen.be . Met praktische vragen kan u ook terecht bij het secretariaat van het organisatiecomité (tel. 03 293 32 60) of bij de Infolijn van de stad Antwerpen (tel. 03 22 11 333).

Aan de inkombalie van het stadhuis ligt nog steeds een rouwregister. Iedereen kan er elke werkdag terecht van 8 tot 17.30 uur, gedurende deze en komende week. Als blijk van medeleven hangt de officiële bevlagging aan alle stadsgebouwen halfstok.


Ondertekend door:

Georges Kamanayo, organisatiecomité
Kristel Bleys, namens de familie Bouazza
Omar Ba, namens de familie Oulemata
Erkan Altunbay, namens de familie Koç
Danny Drowart, namens de familie Drowart

Deel dit artikel