Hoe gaat het met de bevolking na een jaar voedselcrisis in de Sahel?

In de loop van 2012 werden meer dan 18 miljoen mensen getroffen door een ernstige voedselcrisis, veroorzaakt door droogte, mislukte oogsten en zeer hoge voedselprijzen. Als gevolg van ondervoeding was het leven van meer dan een miljoen kinderen in Afrika in gevaar.Vele gemeenschappen in de Sahel kregen het zwaar te verduren en de cijfers van ondervoeding zijn nog altijd gevaarlijk hoog. Dankzij een enorme humanitaire operatie was het mogelijk vele gezinnen voor het ergste te behoeden: er werd veel sneller dan vroeger ingegrepen en zo konden vele levens en bestaansmiddelen van miljoenen mensen gevrijwaard worden.

De internationale humanitaire organisatie Oxfam speelde een belangrijke rol bij deze actie. In de loop van het jaar zorgde ze voor dringende hulp aan meer dan 1 miljoen mensen. Meer dan 600.000 sympathisanten overal ter wereld trokken mee aan de alarmbel en hielpen om de internationale gemeenschap tot actie over te halen.

Gelukkig brachten voldoende regenval en betere oogsten tegen het einde van 2012 wat beterschap. De graanopbrengst was zelfs 13 percent hoger dan vorig jaar maar dat betekent niet dat de crisis overwonnen is. De voedselprijzen blijven hoog en niet alle boeren hebben van de regenval kunnen profiteren om hun gewassen aan te planten.

In vele delen van de Sahelregio blijft de ondervoeding bij kinderen nog altijd boven de nooddrempel. Miljoenen mensen hebben nog steeds duurzame hulp nodig om deze crisis te boven te komen, om hun materiaal en hun bestaansmiddelen terug op te bouwen en hun gezin te kunnen onderhouden.

Uiteraard moeten de meest dringende noden gelenigd worden zodat de mensen terug aansterken. Maar de voedselcrisis in de Sahel heeft ook diepere oorzaken die moeten worden aangepakt. Zo komen er meer dan 230.000 kinderen om door ondervoeding, zelfs wanneer de oogsten goed zijn.

Oxfam zet zich in om kleine boeren te steunen bij de voedselproductie. De organisatie helpt de armste gezinnen via sociale beschermingsprogramma's om hun inkomen te verbeteren en ze ontwikkelt systemen voor de aanleg van voedselreserves. Dit zijn slechts enkele acties waarmee de veerkracht van de gemeenschappen kan verbeterd worden zodat deze beter bestand zijn tegen nieuwe rampen in de toekomst.

 


Meer info:
 BRON:
Oxfam Solidariteit

 

Deel dit artikel