Honderden doden na zware aardbeving in Turkije

Op zondag 23 oktober 2011 werd het zuidoosten van Turkije getroffen door een aardbeving. De schok had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Meteen volgden een aantal naschokken. Er zijn al 264 doden geteld, honderden mensen zijn gewonden of vermist. De Rode Halve Maan trok onmiddellijk naar het getroffen gebied.

De hulpverlening van het Rode Kruis

Meteen na de aardbeving mobiliseerde de Turkse Rode Halve Maan al haar middelen en personeel voor de reddingsoperatie. De hulpverleners doen er alles aan om slachtoffers vanonder het puin te redden. Daarnaast zijn bijkomende hulpteams en hulpgoederen onderweg vanuit de hoofdstad Ankara. Zij hebben onder andere 2.600 tenten, 7.500 dekens, 100 kachels, kooksets, voedselpakketten, brood en water... bij.

Heel wat mensen verloren hun huis of willen hun beschadigde woning niet verlaten. Voor hen worden warme maaltijden en drank voorzien. In de buurt van de stad Ercis wordt een tentenkamp gebouwd. Hier kunnen mensen tijdelijk onderdak verkrijgen. En dat is nodig, want de temperaturen schommelen 's nachts rond het vriespunt in het bergachtige gebied.

De Turkse Rode Halve Maan heeft op dit moment nog geen internationale hulp aangevraagd. De vereniging is een van de grootste in Europa die noodhulpoperaties uitvoert en is heel goed voorbereid op aardbevingen.

Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel