Hoorn van Afrika: op de vlucht voor droogte

In Hoorn van Afrika zijn ruim 10 miljoen mensen slachtoffer geworden van de aanhoudende droogte en bijbehorende gevolgen. Volgens de Verenigde Naties is dit de langste droogteperiode in zestig jaar in de regio.  Het getroffen gebied beslaat delen van Ethiopië, Djibouti, Kenia, Somalië en Oeganda.

Het uitblijven van regen leidt op grote schaal tot mislukte oogsten, het overlijden van vee en sterk gestegen voedselprijzen. Steeds meer mensen slaan op de vlucht op zoek naar voedsel en water. In Kenia, Ethiopië en Somalië is een dringende behoefte aan voedsel, water, medische hulp en opvangfaciliteiten.pw-ken0003-w590
Het Rode Kruis heeft daarom haar hulpactiviteiten in diverse landen in de Hoorn van Afrika geïntensiveerd. Zo wordt onder andere in Kenia en Somalië water en voedsel uitgedeeld aan kwetsbare groepen als kinderen en zwangere vrouwen en reizen mobiele klinieken rond om medische hulp te verlenen.

Voorlichting over gevolgen van droogte
Om mensen en gemeenschappen ook op lange termijn weerbaarder te maken tegen dergelijke periodes van extreem weer geeft het Rode Kruis al langere tijd voorlichting over de gevolgen van droogte en het belang van schoon drinkwater. Daarnaast herstelt de hulporganisatie waterputten, installeert zij waterpunten  en bouwt zij kassen voor een meer onafhankelijke voedselvoorziening. In Ethiopië runt het Rode Kruis onder meer een voedselprogramma dat gemeenschappen voorziet van zaden, kunstmest en landbouwgereedschap.pw-ken0001-w590(foto's IFRC)
Deel dit artikel