Humanitaire hulp in kaart gebracht


Om  sneller en beter humanitaire hulp te kunnen verlenen, werkt het Internationale Rode Kruis steeds vaker met geografisch informatiesystemen (GIS). René Saameli, GIS-coördinator van het Rode Kruis, legt uit hoe de organisatie het kaartsysteem gebruikt.


Het geografisch informatiesysteem gebruikt speciale computersoftware om data van verschillende bronnen te beheren en analyseren. Deze informatie wordt dan in de vorm van een kaart getoond.

Wat zijn de voordelen van GIS voor de humanitaire hulpverlening?
"GIS is een handig systeem om betere beslissingen te kunnen nemen en sneller actie te ondernemen. Wanneer je bijvoorbeeld een voedselverdeling plant in een afgelegen gebied is het heel belangrijk om te weten waar de mensen wonen die je wil helpen, hoe je hen kan bereiken en welke infrastructuur er bestaat. Dit is informatie die je op een gewone kaart niet zo makkelijk vindt. Via GIS kan je zo'n kaart samenstellen. Het betekent een grote revolutie voor de manier waarop we werken."

Rene Saameli ICRC

René Saameli, GIS-coördinator bij het Internationale Rode Kruis (copyright: ICRC)


Kan je ons een voorbeeld geven?

"Het Rode Kruis werkt vaak in gebieden die slecht in kaart zijn gebracht. Zo loopt er een project om de wateraanvoer in Walikale, een stad in Noord-Kivu (Congo), te herstellen en uit te breiden. Voordat we aan de slag gingen, moesten we natuurlijk weten hoe de bevolking verspreid was over het gebied en waar de waterleidingen en reservoirs lagen.

Zo'n gedetailleerde kaart bestond niet. Daarom kochten we een satellietbeeld van de stad en vroegen aan vrijwilligers van OpenStreetMap.org om de locatie van huizen en wegen te digitaliseren."


Het is dus een crowdsourcing project – informatie verzameld door internetgebruikers?

"Ja, heel veel mensen hebben bijgedragen om een digitale kaart op te stellen waarmee wij het project konden voorbereiden. We hebben de hulp ingeroepen van e-vrijwilligers, die onze medewerkers op het terrein hielpen. Dankzij hen kunnen we niet alleen de wateraanvoer verbeteren, maar heeft de overheid in Walikale een actuele kaart van het gebied."


Hoe lang gebruikt het Rode Kruis deze technologie al?

"We gebruiken GIS nu ongeveer 15 jaar. Vroeger gebruikten we deze technologie nog maar sporadisch. Sinds 2006 hebben we een team dat kaarten kan aanleveren aan alle departementen van het Rode Kruis. Onlangs lanceerden we een online geoportaal waarmee onze medewerkers hun eigen kaarten op maat kunnen maken. Het portaal beschikt over nuttige informatie, zoals de locatie van opslagplaatsen en details over lokale voorraden."


Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel