Humanitaire hulpverleners gedood in Zuid-Soedan

 Het internationale Rode Kruis is geschokt door de dood van minstens zes humanitaire hulpverleners van verschillende niet-gouvernementele organisaties (ngo's) in het district Maban in Zuid-Soedan. Minstens zes hulpverleners vonden sinds 4 augustus de dood.

"Het bewust raken van humanitaire hulpverleners in Bunj (de grootste stad in het disctrict Maban, nvdr) moet stoppen", zegt Franz Rauchenstein, hoofd van de Internationale Rode Kruisdelegatie in Zuid-Soedan. "Hulpverleners moeten hun werk kunnen doen, zodat ze de 120.000 vluchtelingen in de regio kunnen helpen. Wanneer de toegang bemoeilijkt wordt, bijvoorbeeld door veiligheidsproblemen, kunnen de hulpverleners geen basisvoorzieningen leveren aan de duizenden mensen zonder drinkwater, voedsel of medische verzorging."

Het internationale Rode Kruis herinnert alle strijdende partijen aan het internationaal humanitair recht, dat zegt dat alle burgers, hulpverleners inbegrepen, beschermd zijn. In het district Maban heeft het Rode Kruis vee gevaccineerd, zaden verdeeld en het contact hersteld tussen familieleden die elkaar kwijt waren door het conflict.

Deel dit artikel