Humanitaire hulpverlening en het internationaal humanitair recht

Conflicten zijn van alle tijden. Bij de hulp aan de burgerbevolking worden humanitaire organisaties er in hun dagelijkse werking mee geconfronteerd. Zij werken echter niet in het ijle. Elk van hun beslissingen kan gekaderd worden in het internationaal humanitair recht en de mensenrechten. Deze rechtsinstrumenten reiken hen richtlijnen om gepast te reageren in conflictsituaties.

Het is dan ook belangrijk dat de medewerkers van humanitaire organisaties en al wie in conflictgebieden tewerkgesteld is, zich bewust zijn van de basisregels en de principes van het internationaal humanitair recht.

Om aan deze nood tegemoet te komen organiseert Rode Kruis-Vlaanderen van 18 tot 20 oktober 2006 een 3-daagse opleiding ‘Humanitaire hulpverlening en het internationaal humanitair recht. Een praktische benaderingÂ’. Aan de hand van theorie en praktijkstudies wil deze opleiding de kennis en de praktische toepasbaarheid van het internationaal humanitair recht bijbrengen en uitdiepen.

De cursus richt zich in de eerste plaats naar humanitaire hulpverleners die werkzaam zijn in oorlogsomstandigheden. Daarnaast staat de cursus ook open voor journalisten, diplomaten en medewerkers van verkiezingsmissies die met conflictsituaties worden geconfronteerd.

Het volledige programma en alle praktische informatie vind je op de site van Rode Kruis-Vlaanderen.

De inschrijvingen moeten voor 6 september naar Rode Kruis-Vlaanderen worden gestuurd.

 

Deel dit artikel