Importtarieven bananen in oog van de storm

Persbericht
Gent, 5 april 2005 

Importtarieven bananen in oog van de storm 

De Europese commissie lanceerde een voorstel voor een nieuw invoertarief voor bananen. 
De invoer van bananen in de Europese Unie wordt geregeld door een combinatie van quota en invoertarieven. Het doel hiervan was de ex-kolonies van Europa, de ACP-landen te blijven verzekeren van een afzet op de Europese markt.
De Wereldhandelsorganisatie eiste in 2000 dat Europa de quota zou afschaffen en enkel nog met een invoerheffing zou werken. De ACP-landen zullen vrijgesteld worden van die invoerheffing.
Het zijn dus enkel de Latijns-Amerikaanse producenten die de invoerheffing zullen moeten betalen. Hoe hoger de tarief, hoe meer de markt voor de ACP-landen verzekerd is.
De Europese Commissie legde het tarief nu vast op 230 euro per ton. 

Latijns-Amerikaanse landen protesteren hierover bij Wereldhandelsorganisatie.

Costa Rica, Colombia, Guatemala, Honduras en Panama startten een arbitrage bij de Wereldhandelsorganisatie omdat ze vinden dat hier sprake is van oneerlijke concurrentie. Zij vinden dat het tarief op 75 euro per ton moet blijven. 

Bananencoalitie wil meer aandacht voor milieu- en arbeidsomstandigheden bij bananenproductie. 

De coalitie achter de tweede Internationale Bananenconferentie die eind april plaats vindt in het Vlaams Parlement, stelt vragen bij een systeem dat enkel gebaseerd is op tarieven.
Dit zal de neerwaartse spiraal op het vlak van duurzame productie niet bevorderen.
De organisatoren* van de tweede Internationale Bananenconferentie, waaronder Oxfam-Wereldwinkels en Oxfam Solidariteit,  wil op de Internationale Bananenconferentie samen met overheden, producenten, vakbonden en ngo’s zoeken naar manieren om een duurzame bananenproductie te verzekeren.
Duurzame productie omhelst respect voor het milieu, goede loons- en arbeidsvoorwaarden voor plantagearbeiders, een degelijke vergoeding voor kleine producenten.
Verder buigt de Internationale conferentie zich ook over mechanismen om overproductie tegen te gaan, prijzen te stabiliseren en wat een eerlijke prijs zou moeten zijn. 

* De coalitie die de conferentie organiseert bestaat uit EUROBAN (European Banana Action Network – Europees netwerk voor bananenonderneming, een pan-Europese alliantie van vakbonden, NGO’s voor milieu en ontwikkeling en organisaties voor eerlijke hande)l; COLSIBA (Coördinatiecentrum van Latijns-Amerikaanse vakbonden van bananenarbeiders); WINFA (Associatie van Caraïbische boeren, met hoofdzetel op de Winward Eilanden); het IUF (Internationale Unie van vakbonden voor voeding, landbouw, restaurant, catering, tabak en verwante arbeiders); en het USLEAP (US Labour Education in the Americas Project – VS project voor opvoeding in Amerika). 

Meer informatie over dit persbericht en over de internationale Bananenconferentie kan u bekomen bij

Anke Hintjens, woordvoerster Oxfam-Wereldwinkels, 09/218 88 99 of 0486/99 35 60

Deel dit artikel