Indonesische milieuactivist komt in verdachte omstandigheden om het leven

11.11.11 steunt solidariteitsactie in Brussel

Golfrid Siregar kwam in verdachte omstandigheden om het leven.

Solidair met onze Indonesische collega's sluit 11.11.11 zich aan bij een wereldwijde actie van het middenveld om de Indonesische regering op te roepen een grondig en transparant onderzoek in te stellen naar de verdachte dood van mensenrechtenactivist Golfrid Siregar

We steunen een internationale oproep aan de Indonesische regering om haar mensenrechtenverdedigers dringend te beschermen. Op 31 oktober 2019 nemen we deel aan een internationale actie die gedragen wordt door bijna 300 organisaties en brengen we deze boodschap ook tot in de Indonesische ambassade in België.

Op donderdagochtend 3 oktober werd Golfrid Siregar, werkzaam als advocaat voor de grootste Indonesische milieuorganisatie Walhi/Friends of the Earth Indonesia, in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis in Medan, Noord Sumatra, waar hij 3 dagen later overleed. Walhi is reeds 25 jaar een partnerorganisatie van 11.11.11

Golfrid stond bekend als een gedreven milieuactivist die heel wat delicate dossiers behandelde. Samen met heel wat organisaties die mensen- en milieurechten verdedigen, stelt 11.11.11 zich vragen bij de manier waarop de politie in Medan dit verdacht overlijden afhandelde.

Eerst verklaarde de politie dat de zware verwondingen het gevolg waren van een verkeersongeval. Nadat de familie van Golfrid eerst te horen kreeg dat zijn lichaam gevonden werd op de Jamin Ginting flyover, werd dit later gecorrigeerd naar Titik Kuning. Na verder onderzoek werd het plots een ‘gewelddadige roofoverval’. Godfrid werd namelijk met een zwaar voorwerp op het hoofd geslagen, en zijn ring, laptop en telefoon bleken gestolen te zijn, maar vreemd genoeg, niet zijn motorfiets.

Godfrid behandelde heel wat delicate zaken, en kwam op voor de rechten van gemeenschappen die het slachtoffer waren van landroof, milieuvervuiling, ontbossing. Hij trad op als hoofdadvocaat van Walhi in de rechtszaken tegen zandgroeves en palmoliebedrijven en onlangs nog in een zaak tegen de gouverneur van Noord Sumatra nadat die een verdachte milieuvergunning gaf aan een bedrijf.

Hij deed ook onderzoek naar de vergunningen voor de Batang Toru dam, een gecontesteerd project omdat vele mensen moeten verhuizen en het een leefgebied van één orang-oetansoort onder water zou zetten. Golfrid had vastgesteld dat diverse handtekeningen in het milieueffectenrapport waren vervalst. Hij had ook zijn bezorgdheid geuit over mogelijk illegale praktijken van de lokale Noord-Sumatraanse politie met betrekking tot de kwaliteit van hun strafrechtelijke onderzoek in deze zaak.

Deze zaak illustreert ook het thema van de 11.11.11-campagne, namelijk de toenemende repressie op activisten wereldwijd, ook in Indonesië. De dood van Siregar is een tragisch voorbeeld dat mensenrechtenactivisten in Indonesië voortdurend worden bedreigd en geïntimideerd voor hun inspanningen om het milieu en de bevolking van Indonesië te beschermen.

Ondanks deze ‘shrinking space’ en in het licht van een dergelijk onrecht en gevaar weigeren we te zwijgen. De Indonesische regering moet dringend maatregelen nemen om mensenrechtenverdedigers beter te beschermen. In de naam van ‘rechtvaardigheid’ nemen ze het op voor de onderdrukten en voor het milieu, op gevaar van eigen leven.

11.11.11 DOOR:

Meer

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels