International Seeds Day


Foto: Christian Nusch

Verschillende organisaties, waaronder de Indiase partner van Oxfam-Wereldwinkels Navdanya, vragen op 26 april - International Seeds Day - aandacht voor het belang van biodiversiteit.

Genetisch gemanipuleerde gewasssen (GGO's) en het patenteren van zaden betekenen een gevaar voor duurzame landbouw. De International Seeds Day roept op om de kleinschalige duurzame landbouw een kans te geven en zo tegengewicht te leveren tegen de grote agro-concerns die de handel in zaden controleren.


Rijst is het basisvoedsel voor de helft van de wereldbevolking. Genetisch gemanipuleerde rijst vormt een bedreiging voor de voedselzekerheid, de landbouw en de biodiversiteit. Bayer, de Duitse gigant in de chemische industrie, heeft rijst genetisch gemanipuleerd om bestendig te worden tegen hoge doses glufosinaat, een giftig bestrijdingsmiddel. Dit middel is zo giftig dat het op termijn verboden word in Europa. In de komende weken beslist de Europese Unie over de toelating van die GGO-rijst in EU-landen en belandt deze rijst mogelijk op uw bord.

Voor boeren is genetisch gemanipuleerd zaaigoed een vloek
De grote multinationale zaaigoedconcerns maken de boeren afhankelijk van hun genetisch gemanipuleerde zaaigoed. Ze beloven de tussenhandelaars een hoge commissie voor het zaaigoed. De handelaars op hun beurt beloven de boeren een overvloedige oogst indien ze deze hybride rijst aanplanten.

Voor de boeren is het hybride zaaigoed eerder een vloek dan een zegen. Het zaaigoed is zeer duur. Het is zo gekweekt dat er voor de teelt dure meststoffen en pesticiden nodig zijn. Maar dat beseffen de boeren pas als de rijst al uitgezaaid is. Ze steken zich in de schulden om de chemicaliƫn aan te kopen. En eenmaal ermee begonnen, moeten ze er elk jaar meer van gebruiken om toch nog iets te kunnen oogsten.

Navdanya, partner van Oxfam-Wereldwinkels, is mede-initiatiefnemer van de International Seeds Day.
Navdanya is een netwerk van boeren in Noord-India die kiezen voor traditionele landbouwgewassen en biologische teeltwijzen. Oxfam-Wereldwinkels koopt basmatirijst van de Navdanyaboeren.
Navdanya werd door Nobelprijswinnares Vandana Shiva gesticht. Zij vecht al jaren tegen het octrooieren van zaaigoed en voor een grotere biodiversiteit. In India wordt nog maar een handvol soorten rijst geteeld, ooit bestonden er 50.000 soorten. Navdanya spoort traditionele kennis en zaden weer op. Ze registreert ze en stelt ze ter beschikking van boeren. De organisatie zorgt voor gratis uitwisseling van zaad en promoot biologische teeltwijzen.

In India hebben al duizenden boeren zelfmoord gepleegd omdat ze geen uitweg meer zagen. Veel boeren komen naar Navdanya als ze vaststellen dat hun veld niet meer rendeert. Bij Navdanya krijgen ze zaaigoed en werktuigen om opnieuw te beginnen.

De Europese Unie kan verhinderen dat de GGO-rijst van Bayer (LL62) wordt toegelaten.

Actie
In het kader van International Seeds Day roept Oxfam-Wereldwinkels daarom op om de petitie van Greenpeace Belgiƫ te ondertekenen.

Eisen van Greenpeace voor Europese Unie:

  • Verbied GGO-rijst van Bayer
  • Stop gevaarlijke testen met gemanipuleerde rijst
  • Bescherm consumenten en landbouwers

Meer info: www.oww.be/internationalseedsday

Deel dit artikel