?Internationale Dag van de Vermisten


kosovo-dod-2012-074 30 augustus is Internationale Dag van de Vermisten. Op deze dag vragen we aandacht voor personen die zijn ontvoerd of in het geheim worden vastgehouden. Dit jaar dringt het Internationale Rode Kruis aan op een betere en breder antwoord op de behoeften van families van personen die als gevolg van gewapend conflict of natuurramp vermist zijn."Ieder jaar raken honderdduizenden mensen gescheiden van hun geliefden als gevolg van dergelijke situaties", aldus Marianne Pecassou, die aan het hoofd staat van de activiteiten die het Rode Kruis uitvoert voor families van vermiste personen.

De families willen weten wat er met de vermiste persoon is gebeurd. Helaas wordt deze vraag in te veel gevallen nooit beantwoord.

De vermissing brengt voor de families nog andere problemen met zich mee, bijvoorbeeld rond het bepalen van erfenissen, burgerlijke staat of zelfs de voogdij over kinderen.
De families raken vaak in financiƫle problemen wanneer de vermiste persoon de kostwinner was of wanneer de zoektocht naar de vermiste een zware kosten met zich mee brengt. "Families hebben het recht om te weten wat met hun dierbaren is gebeurd. Dit is hun eerste behoefte. Overheden en organisaties als het Rode Kruis moeten echter ook de aanvullende behoeften aanpakken", aldus Pecassou.

 

Publicatie en website

Op 30 augustus, de Internationale Dag van de Vermisten, presenteert het ICRC een publicatie getiteld 'Accompanying the Families of Missing Persons: A Practical Handbook' . De handleiding is bedoeld voor diegenen die, binnen en buiten de internationale Rode kruis- en Rode Halve Maanbeweging, families van vermisten ondersteunen.

De nieuwe publicatie is een aanvulling op de website familylinks.icrc.org die vorig jaar in oktober is gelanceerd door het Rode Kruis om mensen te helpen bij het zoeken naar hun vermiste familie. De website geeft ook informatie over de hulp die het Rode Kruis en Rode Halve Maan wereldwijd kunnen bieden bij het opsporen en herstellen van contact met gezochte familie. Meer info:

Voor meer informatie over de opsporingsactiviteiten van het Rode Kruis kunt u terecht bij de medewerkers van de dienst Tracing.


 

Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel