Internationale Vrouwendag
Hoewel het veelal mannen zijn die tijdens een gewapend conflict verdwijnen, kampen ook de achterblijvers – meestal moeders en echtgenotes – met een waaier aan problemen. Op Internationale Vrouwendag roept het Rode Kruis op om aandacht te hebben voor de vrouwen die alleen achterblijven.

Wanneer mensen tijdens een gewapend conflict verdwijnen, missen hun familieleden niet alleen een geliefde, maar vaak ook een kostwinner. Ze leven in onzekerheid over het lot van hun echtgenoot of zoon. Daarbij komen nog een heleboel administratieve en juridische problemen, bijvoorbeeld rond het grondbezit van hun echtgenoot.

"Deze vrouwen worden soms gestigmatiseerd in hun gemeenschappen", aldus Maria-Teresa Garrido Otoya, raadgever van het Internationale Rode Kruis rond vrouwen en oorlog. "Omdat ze niet weten of hun man nog leeft, gedragen en kleden deze vrouwen zich niet als weduwen. De gemeenschap weet vaak niet wat ze met hen aanmoeten, waardoor ze zich van hen afkeren."

Het Rode Kruis ondersteunt vrouwen van verdwenen familieleden, onder andere door uit te zoeken wat er met de vermisten gebeurd is. De organisatie helpt vrouwen ook door hen te ondersteunen bij het opstarten van een eigen inkomen. Zo biedt het Rode Kruis in Irak opleidingen aan voor vrouwen die bijvoorbeeld kapper of winkeleigenaar willen worden.

In Nepal organiseert het Rode Kruis praatgroepen waarbij lotgenoten elkaar kunnen steunen, ook al behoren ze tot verschillende kanten van het conflict. Devisara en Laxmi zijn twee Nepalese vrouwen die tot elkaars oppositie behoorden. Nu zijn ze beste maatjes, verenigd in hun verdriet. "Vroeger streden we alleen", vertelt Devisara. "Nu strijden we samen voor gerechtigheid en delen we onze zorgen."

"Wereldwijd tonen vrouwen een buitengewoon talent om hun lot in eigen handen te nemen en hun moeilijkheden te overwinnen", zegt Garrido Otoya.  "Zij krijgen minder kansen, maar ze vinden originele en effectieve manieren om voor zichzelf en hun families te zorgen."

Het internationaal humanitair recht zegt dat iedereen het recht heeft om te weten wat er met hun verdwenen familielid is gebeurd. Het is de verantwoordelijkheid van beide partijen in het conflict om op zoek te gaan naar informatie over de vermisten en hun families te helpen.

Deel dit artikel