IPS: Amazonelanden onderzoeken samen gevolgen van klimaatwijziging

IpsnewsPUERTO MALDONADO, 8 januari 2013 - Brazilië, Colombia, Peru, Ecuador en Bolivia gaan nauwer samenwerken om de gevolgen van de klimaatwijziging voor de Amazoneregio te onderzoeken.

"Telkens al er iemand niest in Peru, heeft er iemand griep in Brazilië", zegt Yolanda Kakabadse. "Telkens als er in Ecuador een vat olie wordt geproduceerd, zal er een buurland zijn dat het koopt."

Kakabadse, voormalig milieuminister van Ecuador, is directeur Latijns-Amerika van het Kennisnetwerk Klimaat en Ontwikkeling (CDKN). Dat heeft een initiatief gelanceerd om Brazilië, Colombia, Peru, Ecuador en Bolivia nauwer te laten samenwerken. De vijf Amazonelanden gaan samen de risico's, gevolgen en bedreigingen van de klimaatwijziging voor de Amazoneregio onderzoeken.

De komende weken gaan de milieuministers van de vijf landen overleggen over de samenwerking. Tegen april of mei moet er een formeel akkoord zijn.


Koffieteelt

Het onderzoek richt zich niet alleen op de impact die vandaag al zichtbaar is maar ook op de gevolgen op middellange en lange termijn. Wat betekent het bijvoorbeeld voor de meest kwetsbare mensen als de temperatuur tegen 2025 met 2 graden stijgt? geeft Carolina Navarrete van het Internationaal Centrum voor Tropische Landbouw (CIAT) als voorbeeld; het CIAT zit eveneens achter het nieuwe samenwerkingsverband.

"Als de temperatuur met 2 graden stijgt, dan is het mogelijk dat de koffieteelt 300 meter hoger moet, en hetzelfde geldt voor andere gewassen", zegt Navarrete.

De basis voor de nieuwe samenwerking is een rapport over de kwetsbaarheid van het Amazonegebied dat door het Global Canopy Programme en het CIAT is opgesteld en door het CDKN is gefinancierd. Wetenschappers hebben daarin gegevens van meer dan vijfhonderd publicaties van de laatste vijftien jaar samengebracht.

Een van de grootste bedreigingen wordt de beschikbaarheid van water, zegt het rapport. De laatste tien jaar kende het Amazonegebied twee droogtes zonder voorgaande, in 2005 en 2010. In de strijd om kwaliteitsvol water dreigen de zwakste bevolkingsgroepen de grootste verliezers te worden, aldus de onderzoekers.

Deel dit artikel