IPS: App meldt kindermisbruik tijdens WK voetbal


Kinderrechtenorganisaties in Brazilië zijn bezorgd over een stijging van het aantal gevallen van kindermisbruik tijdens het WK voetbal. Een onlineapplicatie moet het probleem helpen bestrijden.
 

 
Tijdens het WK voetbal bezoeken 3,7 miljoen toeristen Brazilië, verspreid over 12 steden. Niet alleen de economie en de werkgelegenheid boomen, ook de risico's op kinderarbeid en de seksuele mishandeling van kinderen jonger dan 16 nemen tijdens het WK toe. Dat zeggen sociale organisaties in Brazilië en het VN-Kinderrechtenfonds Unicef.

 

Naar aanleiding van het WK nam Unicef samen met de Braziliaanse regering het initiatief voor de campagne Proteja Brasil. Eén van de manieren waarop de campagne kinderen wil beschermen, is door een gratis mobiele applicatie.

70 miljoen mobiele telefoons


De campagne maakt handig gebruik van het feit dat in Brazilië meer dan 70 miljoen mobiele telefoons in omloop zijn. Via de app kunnen gevallen van agressie en misbruik tegen kinderen snel gemeld worden. Volgens Ideli Salvatti, hoofd van het Secretariaat voor de Mensenrechten in Brazilië, gaat het om een wereldprimeur.

De app is beschikbaar in het Portugees, Engels en Spaanse en werd op 18 mei gelanceerd. Op 20 mei was hij al 60.000 keer gedownload en hadden de bevoegde instellingen al 3.800 telefoontjes gekregen. Volgens Unicef bereikte de campagne 40 miljoen mensen in een maand tijd.

Exacte cijfers over kindermisbruik in Brazilië zijn er niet. Maar in 2013 registreerde het Secretariaat voor de Mensenrechten meer dan 120.000 klachten over mensenrechtenschendingen tegen kinderen en jongvolwassenen. Een kwart daarvan had te maken met seksueel geweld.

Mega-evenementen


"Op een bevolking van 200 miljoen zijn er 56 miljoen kinderen en adolescenten in Brazilië", zegt Casimira Benga, programmachef bij Unicef. "Aangezien Brazilië een land is van mega-evenementen, vindt er ook op grote schaal geweld tegen kinderen plaats." Na het WK voetbal vinden in Río de Janeiro ook de Olympische Spelen van 2016 plaats.

"We kunnen de intensiteit van het probleem niet exact meten, maar vast staat dat het WK alle factoren samenbrengt waardoor kindermisbruik kan toenemen", zegt Flora Werneck van de ngo Childhood Brasil.

De golf van toeristen tussen 12 juni en 13 juli doet de vraag naar allerhande diensten tijdelijk stijgen, en daarmee ook de kinderarbeid en de schendingen van kinderenrechten, zegt ze.BRON:
IPS

Deel dit artikel