IPS: Ontvoering Nigeriaanse meisjes geeft Amerikaanse wetsvoorstel momentum


Verschillende actiegroepen zetten de Amerikaanse Senaat onder druk om een wet aan te nemen tegen geweld op meisjes en vrouwen. De kidnapping van meer dan 200 meisjes in Nigeria door de radicaalislamitische groepering Boko Haram geeft de activisten een nieuw momentum.
De International Violence Against Women Act (IVAWA), die vorige week werd voorgelegd door een groep senatoren van beide partijen (Democraten en Republikeinen), voorziet nieuwe financiering voor projecten die geweld tegen meisjes en vrouwen wereldwijd moeten voorkomen en bestrijden, en kinderhuwelijken moeten ontmoedigen. Het wetsvoorstel eist ook meer coördinatie tussen de verschillende Amerikaanse overheidsagentschappen die rond het thema werken.

 

 

Tegenwind


"Als de wet wordt aangenomen, betekent dit dat de Amerikaanse regering een duurzaam beleid kan voeren ten opzichte van geweld tegen vrouwen: een beleid dat niet gebaseerd is op de politiek van één bepaalde regering", zegt Jacqueline Hart van American Jewish World Service (AJWS), een internationale ontwikkelings- en mensenrechtenorganisatie die de activisten hielp bij hun lobbywerk.

De discussie rond het wetsvoorstel is niet nieuw. Een vorige versie werd opgeborgen na tegenwind van de Republikeinen. De partij vreesde dat de wet vrouwen het recht op abortus en andere reproductierechten zou verlenen. De laatste versie van het wetsvoorstel werd eind vorig jaar goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Verwacht wordt dat de Senaat het binnenkort aanvaardt.

 

64 miljoen kindbruiden


Geweld op basis van geslacht is één van de meest voorkomende mensenrechtenschendingen ter wereld, en blijft heel vaak onbestraft, zeggen Amnesty International en Human Rights Watch. Volgens het VN-agentschap voor vrouwen UNIFEM wordt één op de drie vrouwen in haar leven geslagen, gedwongen tot seks of op andere manieren misbruikt.

Ongeveer 14 miljoen meisjes trouwen ieder jaar voor ze achttien worden, zegt de activistische groepering Girls Not Brides. Het grootste deel van de vroege huwelijken vindt plaats in de Afrikaanse Sahel-regio. Niger staat op de eerste plaats, gevolgd door de Centraal-Afrikaanse Republiek en Tsjaad. Volgens UNIFEM zijn er 64 miljoen kindbruiden wereldwijd.

Door vroege huwelijken hebben meisjes en vrouwen meer kans op gezondheidsproblemen en op fysiek of seksueel misbruik in een relatie. Door het aantal kindbruiden met 10 procent te doen dalen, kan de wereldwijde kindersterfte met 70 procent teruggedrongen worden, stelt Girls Not Brides.

 

BRON:IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel