Ivoorkust: burgers gevangen in escalerend conflict

8_c_icrc_-_n._kero_-_buutuo_nimba_county_liberia_-_ivorians_cross_the_cesto_river_that_seperates_cote_divoire_and_liberia_on_small_ferries-w200Nu het gewapende conflict tussen pro-Gbagbo en pro-Ouattara krachten en gewapende groeperingen zich verspreidt, verslechtert de humanitaire situatie met de dag. "Het land is nu in de greep van een volwaardig niet-internationaal gewapend conflict", zegt Pierre Krähenbühl, directeur Operaties van de Internationale Rode Kruiscomité (ICRC).

Tienduizenden mensen zijn gevlucht voor de gevechten en plunderingen. De meeste van hen vinden hun toevlucht bij familie, maar duizenden anderen verblijven in scholen, kerken, moskeeën en andere openbare gebouwen die als geïmproviseerde opvangcentra dienen. Hier is er een gebrek aan alles: zuiver drinkwater, voeding, medicijnen, hulpgoederen,... Het inschatten van het aantal vluchtelingen en ontheemden en het organiseren van hulp is bijzonder moeilijk doordat de overgrote meerderheid voortdurend op de vlucht is.

"Wij kijken met grote bezorgdheid naar de gevechten en plunderingen die steeds dichter bij Abidjan komen, dat reeds zwaar is getroffen door het conflict", voegde Krähenbühl eraan toe. "De voorraden van medicijnen raken op, net als de voorraden van chemische stoffen die nodig zijn om water te behandelen. Omwille van veiligheidsoverwegingen gaan gewonden niet meer naar het ziekenhuis, maar ook het personeel kan niet veilig naar het werk waardoor zorgcentra gedwongen zijn te sluiten."

Neutraliteit en onafhankelijkheid

8_c_icrc_-_saoure_-_29.03.2011._icrc_office_in_guiglo_cte_divoire._a_red_cross_team_provides_first_aid_to_an_injured_fighter-w200Het ICRC en het Ivoriaanse Rode Kruis behoren tot de weinige humanitaire organisaties die in staat zijn om hun werk uit te voeren. "Het is essentieel dat we kunnen doorgaan met het bieden van hulp aan diegenen die het het meest nodig hebben. Het ICRC doet ook een nieuwe oproep aan de partijen in het conflict om de verplaatsingen van de hulpteams te vergemakkelijken," aldus Krähenbühl. "Met name door onze neutraliteit, onafhankelijkheid en de concrete hulp die we bieden aan de slachtoffers, zijn we over het algemeen goed geaccepteerd door de partijen in de conflictzones. Niets kan echter als vanzelfsprekend worden aangenomen in een context waar de veiligheid steeds moeilijk te waarborgen is."

"Vooral wanneer gevechten in de steden plaatsvinden, moeten de partijen onderscheid maken tussen burgers en militaire doelen", drong de directeur Operaties van het ICRC aan. "Volgens het internationaal humanitair recht moeten de gewonden en zieken worden verzorgd en medische voorzieningen, ambulances en het personeel worden gerespecteerd en beschermd. Bovendien moeten alle gevangenen menselijk worden behandeld." Sinds begin december bezocht het ICRC meer dan 450 gearresteerde personen in de Ivoorkust.

Bijstand sinds post-electorale crisis

8_c_icrc_-_v._grabscheid_25.03.2011._toulepleu_cte_divoire._a_family_of_beneficiaries_of_an_icrc_distribution_transport_the_emergency_aid_they_have_just_received-w200Sinds de post-electorale crisis in Ivoorkust vier maanden geleden begon, heeft het Rode Kruis bijna 20.000 ontheemden voorzien van noodvoorraden. Meer dan 1.100 gewonden zijn verzorgd en noodgoederen worden geleverd aan tal van medische voorzieningen. Er zijn watertanks geïnstalleerd voor bijna 10.000 ontheemde mensen in de stad Duékoué, in het westen van Ivoorkust, en voor meer dan 10.000 vluchtelingen en hun gastgezinnen in de stad Buutuo, net over de grens met Liberia. Het Rode Kruis heeft ook meer dan 150 latrines en tientallen douches gebouwd en heeft waterputten hersteld of gegraven voor meer dan 70.000 mensen in Ivoorkust en Liberia. Tevens zijn waterzuiveringproducten geleverd ten behoeve van 800.000 mensen in verschillende delen van Abidjan.

In Liberia zijn er door het ICRC meer dan 50 Ivoriaanse kinderen geregistreerd die zijn gescheiden van hun ouders. Bijna 1.000 vluchtelingen konden wel het contact met hun familieleden herstellen. Bekijk deze korte ICRC video.

Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel