Ivoorkust: Rode Kruis bezoekt ex-president in gevangenis

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) heeft van 18 tot 21 juli gevangenen in Ivoorkust bezocht. Een van de gedetineerden was Laurent Gbagbo, voormalig president van Ivoorkust.

"Het is altijd een prioriteit geweest van het ICRC om toegang te krijgen tot iedereen die gearresteerd werd naar aanleiding van de postelectorale crisis", vertelt Dominque Liengme, hoofd van de ICRC-delegatie in Abidjan. "Met toestemming van de Ivoriaanse overheid kon het ICRC de gevangenen privé interviewen. We blijven mensen bezoeken die in zowel tijdelijke als permanente detentiecentra opgesloten zitten om ervoor te zorgen dat ze op humane wijze behandeld worden."

Sinds 1998 bezoeken ICRC-afgevaardigden regelmatig gevangenen in Ivoorkust om de omstandigheden waarin deze worden vastgehouden te beoordelen. De vertrouwelijke bevindingen van het ICRC worden aan de autoriteiten overgemaakt, met de nadruk op een goede behandeling van de gedetineerden.

Het ICRC zorgt er daarnaast ook voor dat gevangenen en hun families nieuwtjes kunnen uitwisselen en, indien nodig, voor medisch materiaal.
Sinds begin dit jaar heeft het ICRC zo'n 100 bezoeken uitgevoerd in 60 tijdelijke en permanente detentieplaatsen in Ivoorkust. Tijdens deze bezoeken werden meer dan 500 gevangenen op persoonlijke basis begeleid.
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel