Jan Leyers en Ethiopische herder lopen 20 km van Brussel ten voordele van Turkana-nomaden

31 MEI 2009
25.000 mensen lopen 20 km door Brussel voor hun plezier
350.000 Keniaanse veehouders lopen, zoals elke dag, 20 km door de woestijn om te kunnen overleven

Op 31 mei lopen 25.000 sportieve Belgen de 20 km door Brussel. De ngo Dierenartsen Zonder Grenzen maakt van dit evenement gebruik om de Wereldmelkdag op 1 juni in de kijker te zetten. Of meer bepaald: het lot van de Turkana-veehouders uit Kenia. Het is een van de dorste streken op aarde, waar de opwarming van het klimaat een dodelijke tol eist bij mens en dier. Met een T-shirt waarop de leuze “Zelfs een dom kalf kan mensenlevens redden” prijkt, loopt Jan Leyers samen met de tradtionele herder Girma de 20 kilometer ten voordele van deze noodlijdende herders.

De Turkana-nomaden trekken al sinds mensenheugenis rond met hun kuddes in het grensgebied tussen Kenia, Soedan, Oeganda en Somalië. Waterbronnen drogen er op en herders moeten honderden kilometers stappen met hun dieren, op zoek naar het steeds schaarser wordende voedsel en water. Dierenartsen Zonder Grenzen bouwt in dit afgelegen gebied diergeneeskundige netwerken uit. De ngo helpt bij de ontwikkeling van waterpunten en vredesonderhandelingen. Want enkel wanneer hun dieren gezond zijn, kunnen de Turkana hun eeuwenoude levenswijze voortzetten.

Jan Leyers: ”De Turkana-nomaden lopen de hele dag door en drinken haast alleen maar melk.”

Jan Leyers is peter van Dierenartsen Zonder Grenzen. Hij bezocht het Turkana-project in Kenia enkel jaren geleden en was erg onder de indruk van de kranige nomaden: “In Turkana leven de mensen nog volledig van en met de natuur. Ze doen niets anders dan de hele dag lopen en ze drinken haast alleen maar melk. De Turkana zijn volledig afhankelijk van hun veestapel. Melk wordt er, soms vermengd met bloed, als basisvoedsel gebruikt. Gedroogde mest doet dienst als brandstof voor het vuur, en uit de dierenhuiden worden zowel woningen als kleding vervaardigd. Helaas worden de kuddes geregeld getroffen door ziektes. Vaak zijn die eenvoudig te genezen, maar beschikt de bevolking niet over de nodige kennis en medicijnen. Dierenartsen Zonder Grenzen leert de bevolking hoe ze haar koeien, geiten en kamelen gezond kan houden. En maar goed ook. Want als de nomaden hun dieren verliezen, zit er voor deze mensen niets anders op dan naar de grote stad te trekken, waar ze de massa toekomstloze armen vergroten.Het is dus met plezier dat ik op 31 mei de loopschoenen aantrek, want wat is 20 km door Brussel nu in vergelijking met de afstanden die de Turkana dagelijks afleggen in dat verschroeiende klimaat? Ik ben trouwens erg blij met Girma als loopcompagnon. Hij zal een goede haas zijn voor mij (lacht).”

Jan Leyers, de ethiopiër Girma (in traditionele kledij) en De 50 lopers van dierenartsen zonder grenzen verzamelen om 14 uur nabij het museum Autoworld voor een grote groepsfoto.

Voor meer informatie
An Kokken: a.kokken@vsf-belgium.org
Tel : 02/ 539 09 89
www.dierenartsenzondergrenzen.be

Deel dit artikel