Japan 2 jaar na de tsunami - een hoopvolle lente

2 jaar geleden verwoestte de tsunami in Japan veel levens.  Takehiko Nanbu zag de toekomst voor zijn gezin met 3 kinderen somber in toen zijn boot, zeewierverwerkingsbedrijf en zijn huis volledig waren weggespoeld.


 
"Voor de ramp kon ik al nauwelijks rondkomen. Na deze ramp wist ik niet meer hoe ik de draad moest oppakken zonder baan, zonder bedrijf en zonder huis." Met financiƫle steun van het Rode Kruis kocht Takehiko nieuwe zaden om zeewier te planten. De haven moet nog worden hersteld, maar de zeebodem is vruchtbaar. "Deze lente is mijn productie weer terug op 100%. Ik hoop dat de haven ook weer snel in bedrijf is. Zodat meer mensen in Japan en de rest van de wereld mijn zeewier zullen proeven!"


Driedubbele ramp

Vrijdag 11 maart 2011 gebeurde waar Japan al zo lang voor vreesde: een zware aardbeving met de kracht van 9.0 op de schaal van Richter trof het land. Dit was de meest zware aardbeving in het land sinds 140 jaar. De aardbeving veroorzaakte een tsunami, die de gebieden Miyagi, Iwate en Fukushima zwaar trof, gevolgd door een nucleaire ramp. De driedubbele ramp eiste meer dan 15.000 levens. Bijna 260.000 huizen werden compleet verwoest of zwaar beschadigd.

Direct na de ramp kwam het Rode Kruis in actie met medische teams. Eerste missie: levens redden. Veel werk was er ook in de opvang van ontheemden. Tienduizenden mensen raakten hun huis kwijt en waren in 1 klap compleet afhankelijk geworden voor basisbehoeften als voedsel, water en onderdak.


Immense operatie

Nu, twee jaar later is de wederopbouw in volle gang. Het opnieuw opbouwen van een complete gemeenschap is een immense en complexe operatie. Veel mensen zijn nog afhankelijk van tijdelijke opvang en de hulp van het Rode Kruis. Ook zal het veel tijd kosten voordat de emotionele wonden van de overlevenden genezen zijn. Maar de eerste stappen naar herstel zijn gezet.Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel