Jonge Helden

Films met nabesprekingen

11.11.11 biedt de hogescholen uit de provincie Antwerpen een reeks films aan waarin de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen duidelijk aan bod komen, met speciale focus op jonge 'changemakers' die één of meerdere van deze doelstellingen willen realiseren.

In 2015 engageerden de staats- en regeringsleiders van de 193 staten van de Verenigde Naties zich tot een nieuwe duurzaamheidsagenda. Tegen 2030 beloven ze een rechtvaardigere duurzamere en vreedzamere wereld. De nieuwe agenda schuift 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen naar voren in domeinen als armoedebestrijding, onderwijs, de strijd tegen ongelijkheid, duurzame productie en consumptie, klimaat, vreedzame samenlevingen...

Voor elke film tonen we een korte clip met algemene info over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Na elke film volgt een nagesprek. Afhankelijk van de film kan dat variëren van een gesprek met de regisseur, een expert van 11.11.11, een auteur, een journalist, tot een persoonlijke getuigenis

We sluiten af met een clip met daarin een oproep om zelf op school aan de slag te gaan om mee de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te realiseren.

De filmkeuze gebeurt in overleg en is afhankelijk van de interesse van de school/docent, het tijdsslot dat de school ter beschikking heeft en de beschikbaarheid van de sprekers.

De hogeschool en 11.11.11 beslissen in overleg of de hogeschool tijdens voorstellingen verschillende richtingen samen zet, er een groter event van maakt - al dan niet tijdens of naar aanleiding van een themadag of projectweek, of de voorstelling inplant in een reguliere lessenreeks, ...

Het programma is GRATIS voor hogescholen uit de provincie Antwerpen. Voor boekingen, beschikbaarheid of voor meer informatie, contacteer: Stijn.stevens@11.be, 03 281 06 62

Voor het aanbod van de films wordt er samengewerkt met MOOOV, The Redhorse Collective, Serendipity Films, Storyhouse en Nic Balthazar

Met steun van de Provincie Antwerpen

 

Mercy Killing

mercykillingEen kind met een beperking grootbrengen is een grote en zware uitdaging. Voor ouders in een heel arm ontwikkelingsland is het nog moeilijker. Ga je naar het hospitaal als je minder dan een dollar per dag verdient? Hoelang hou je het vol als je man je vlak na de geboorte achterliet? Hoeveel beledigingen kan je verdragen?

Voor sommige ouders gaat het te ver, ze geven op en doden hun eigen kind. De ene ouder verhongert zijn kind opzettelijk, de andere geeft geen essentiële medicijnen. Er zijn er ook die hun kind op brutale wijze vermoorden. Bij gebrek aan een beter Oegandees woord worden die moorden 'Mercy Killing' of 'genademoord' genoemd. Het is een taboe om erover te praten en het komt voor achter gesloten deuren. De ouders gunnen zichzelf genade door ze te vermoorden. Na jaren van frustratie geven ze op. Ze willen hun leven terug.

Luk Dewulf, Inge Wagemakers en Gerald Bareebe onderzochten het fenomeen maandenlang. Dit onderzoek resulteerde in heel sterke onderzoeksjournalistiek met schokkende en diepgaande getuigenissen.

We tonen in de documentaire gruwelijke en emotionele verhalen die tot op het bot gaan. We hebben 2 getuigenissen van moeders die hun eigen kind hebben vermoord. We brengen het emotionele verhaal van een moeder die haar kind bewust geen medicatie gaf. We brengen ook het verhaal van een blind meisje dat aan een genademoord kon ontkomen.

Opties voor nabespreking:

 • Luk Dewulf: regisseur
 • Caroline Masquillier: onderzoekster aan de Universiteit Antwerpen, met projectie van de beelden uit de expo Uganda's Special Needs

Filminfo:

 • Regisseurs: Luk Dewulf, Gerald Bareebe, Inge Wagemakers
 • Jaar: 2018
 • Land: Oeganda
 • Talen: Nederlands / Engels
 • Ondertiteling: Nederlands / Engels
 • Duur: 26' / 52'
 • Via: Luk Dewulf

Vuurkampioen

vuurkampioenChampion 'Incendie' Ndangi, een ex-bokskampioen, wil in Kinshasa een onafhankelijke televisieredactie uitbouwen, maar persvrijheid bestaat niet in Congo, en materiaal is duur. Toch zet hij alles op het spel. 'De link tussen journalistiek en de bokssport, is het gevecht,' vindt Champion. 'Als ik informatie nodig heb, dan moet ik daar kost wat kost aan geraken, hoe moeilijk dat ook is.' Daarom leidt hij jonge boksers én journalisten op.

Wanneer jongeren op straat komen om verandering te eisen, reageert de politie genadeloos. Er vallen doden. Activisten worden opgepakt en bedreigd. Journalisten leven ondergedoken of worden vermoord. Hun camera's vernield. 'Ze hebben mijn haren uitgetrokken, en me vastgebonden als een crimineel', zegt Champion, 'maar moet ik daarom de ring verlaten? Ik denk het niet.'

Journalist en documentairemaker Roel Nollet herkent zichzelf in de gedrevenheid van Champion en reist naar Kinshasa. Hij gaat de straat op met lokale journalisten en maakt er kennis met de jongeren van La Lucha, die hun eigen lot in handen proberen te nemen. Ze organiseren debatten, ijveren voor werk en proper drinkwater en maken zelf de straten schoon. Roel is gefascineerd door die nieuwe generatie Congolese jongeren die écht voor een nieuw elan willen zorgen. Een Congolese lente, als je wil.

In Makala, de beruchtste gevangenis van het land, ontmoet hij Fred Bauma en Yves Makwambala. Ze zitten er al een jaar opgesloten. Fred is een boegbeeld in de strijd voor een beter Congo. 'Als gewone burgers bang zijn om te zeggen wat ze denken en journalisten bang zijn om reportages te maken over wat er hier gebeurt, wie gaat er dan iets veranderen?' vraagt hij zich luidop af.

Ondertussen blijven de protesten buiten de gevangenismuren doorgaan. 'Je mag gerust bang zijn, zegt Champion, 'maar daarna moet je jezelf concentreren, en je tegenstander in de ogen durven kijken.'

Terug thuis verzamelt Roel opnamemateriaal en stuurt het naar Congo. Twee jaar lang documenteert hij zo samen met Champion en de jongeren van La Lucha het geweldloze verzet voor de vrijheid.

Opties voor nabespreking:

 • Roel Nollet - Regisseur
 • Pieter- Jan Hamels - 11.11.11 Beleidsmedewerker Centraal Afrika
 • Yves Makwambala - Jongerenbeweging La Lucha

Filminfo:

 • Regisseur: Roel Nollet
 • Duur: 25 min.
 • Land: België
 • Jaar: 2018
 • Talen: Frans
 • Ondertiteling: Nederlands
 • Via: Redhorse Collective


↑ Terug naar overzicht filmaanbod

Silent Stories

silent-storiesSilent Stories is het poëtische portret van Arezki, Jean-Louis, Sarah en Rabiatou. Twee mannen en twee vrouwen die Dakar, Algiers, Conakry en Bagdad ontvluchtten wegens hun seksuele geaardheid, of ze nu bi-, dan wel, homoseksueel waren, transseksueel of lesbisch.

De film zoomt in op hun pijn en gemis maar evengoed op hun hoop en verwachtingen voor de toekomst.

Opties voor nabespreking:

 • Catherine Vuylsteke – Regisseur, journaliste
 • Flor Didden – 11.11.11 Beleidsmedewerker Migratie
 • Lucy Mujaya – vrijwilligster Cavaria, Tropisch instituut – gevlucht uit Tanzania: getuigenis
 • Medewerker Cavaria - koepelorganisatie van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen.

Filminfo:

 • Regisseurs: Hanne Phlypo, Catherine Vuylsteke
 • Jaar: 2011
 • Land: België
 • Talen: Arabisch, Frans
 • Ondertiteling: Arabisch, Engels, Frans, Nederlands
 • Duur: 52 Min.
 • Distributeur: Clin D' œil
 • Via : MOOOV


↑ Terug naar overzicht filmaanbod

On Air

on-airDe documentaire 'On Air' vertelt het verhaal van een omstreden radiostation in Burundi.

Bob Rugurika is een gepassioneerd, charismatisch journalist. Als directeur van Radio Publique Africaine (RPA), het populairste onafhankelijke radiostation in Burundi, is het zijn missie om te strijden voor mensenrechten. Hij is bereid zijn leven te riskeren om de waarheid te onthullen.

Met de RPA daagt hij het regime voortdurend uit en wordt hij zo zijn vijand nummer één. Wanneer Bob in een radioverslag de betrokkenheid van de rechterhand van president Nkurunziza onthult bij de macabere moord op drie nonnen, wordt hij onmiddellijk gearresteerd en gevangengezet.

Onder internationale druk wordt hij na een maand vrijgelaten. Een euforische mensenmassa verwelkomt hem bij zijn terugkeer naar de RPA. Maar vanaf dat moment wordt Bob met de dood bedreigd en uiteindelijk moet hij het land ontvluchten.

De andere RPA-journalisten zetten echter de beweging voort die Bob is begonnen en zijn er getuige van dat vele Burundezen de straat opgaan om de democratie te verdedigen en voor gerechtigheid te vechten.

We volgen Bob Rugurika en de andere journalisten van de RPA in aanloop naar de verkiezingen van 2015. Gedwongen om in precaire omstandigheden te werken, zien ze hun land hervallen in een dictatuur.

Opties voor nabespreking:

 • Manno Lanssens - regisseur
 • Pieter-Jan Hamels – 11.11.11 Beleidsmedewerker Centraal-Afrika
 • Bob Rugurika – directeur Radio Publique Africaine

Filminfo:

 • Regisseur: Manno Lanssens
 • Duur: 80 min. (korte versie: 52 minuten)
 • Land: Belgie
 • Jaar: 2019
 • Via: Serendipity Films


↑ Terug naar overzicht filmaanbod

Demain

demainFilms over klimaatverandering, voeding, ecologische landbouw en biodiversiteit hebben vaak de negatieve boodschap: het is te laat, het zal toch niet veel uitmaken, zelfs als we nú ons leven veranderen. Maar wat als uitwegen tonen en een optimistisch verhaal brengen de beste manier is om de ecologische, economische en sociale crisis op te lossen?

Het regisseursduo Cyril Dion (van de Franse ecologische burgerbeweging Colibris) en Mélanie Laurent, de Franse actrice uit INGLOURIOUS BASTERDS en BEGINNERS las in het gereputeerde magazine Nature over een nakend point of no return voor de levenskwaliteit op aarde.

Ze wilden die catastrofe begrijpen, maar tegelijk ook nadenken over hoe ze vermeden kan worden. Met een vierkoppig team vertrokken ze op onderzoek naar tien verschillende landen.
Tijdens hun reis ontmoetten zij de pioniers die landbouw, energie, economie, democratie en onderwijs heruitvinden.
Urban agriculture in Detroit, recyclage in San Francisco, een dorp met een eigen munt in Engeland, burgerdemocratie in IJsland...

De documentaire presenteert een rist lokale, praktische oplossingen. De makers brengen positieve en concrete initiatieven samen en ontdekken hoe de wereld van morgen eruit zou kunnen zien onder het motto "we hebben de kracht om de wereld te veranderen".

Opties voor nabespreking:

 • Tine Hens – auteur: 'het Klein Verzet'
 • Lien Van Damme – 11.11.11 Beleidsmedewerker Klimaat
 • Students For Climate

Filminfo:

 • Regisseur : Cyril Dion en Mélanie Laurent
 • Jaar : 2015
 • Land : Frankrijk
 • Talen: Frans
 • Ondertiteling : Nederlands
 • Duur : 118 Min.
 • Via: MOOOV


↑ Terug naar overzicht filmaanbod

The Invisible City/Kakuma

kakumaIs het mogelijk om een thuis op te bouwen op een plaats die 'nergens' heet?

Het Kakuma vluchtelingenkamp in de Turkana woestijn in Kenia is de snelst groeiende stad in de Hoorn van Afrika. De bevolking groeit dagelijks onder meer aan met kinderen die er zonder hun ouders toekomen. Ze werden door hen weggestuurd uit conflictgebieden, richting de relatieve veiligheid van het vluchtelingenkamp. De kinderen grijpen alle mogelijkheden aan om in het kamp een nieuw leven en een toekomst uit te bouwen. Maar kan dit wel?

De Belgische filmmaker Lieven Corthouts besloot om meer dan 4 jaar in het kamp te verblijven. Hij bouwde er vriendschappen op en deelde lief en leed met de bewoners. Het leven van enkele van hen - allemaal kinderen en jongeren - legde hij vast op beeld.

In zijn film The Invisible City toont hij tot wat de kinderen in staat zijn en legt hij de dynamiek van het kamp bloot. Kan Kakuma een echte toekomst bieden of is het slechts een wachtkamer waar je beste optie een gevaarlijke reis naar Europa is?

Opties voor nabespreking:

 • Lieve Corthouts – Regisseur
 • Flor Didden – 11.11.11 Beleidsmedewerker Migratie

Filminfo:

 • Regisseur: Lieven Corthouts
 • Jaar: 2016
 • Land: België, Kenia
 • Talen: Engels, Somalisch, Swahili, Nuer
 • Ondertiteling: Engels, Nederlands
 • Duur: 75 Min.
 • Distributeur: Dalton Distributie
 • Via: MOOOV


↑ Terug naar overzicht filmaanbod

Klimaatbetoog

klimaatbetoogHet Klimaatbetoog: een 'stand-up tragedy' van Nic Balthazar in de traditie van Al Gores 'An Inconvenient Truth'. De televisie- en filmmaker en klimaatactivist slaakt in zijn betoog een alarmkreet over de toestand van het klimaat en de planeet, maar hij geeft ook een boodschap van hoop. 

Hij krijgt daarbij in korte videoreportages de steun van experten als Jean-Pascal Van Yperzele, Jos Delbeke, Rudi Vranckx, Jill Peeters en Hans Bruyninckx. Harde feiten en sprekende beelden illustreren de voorstelling. Met zijn Klimaatbetoog wil Nic Balthazar de hoogdringendheid van grootschalige actie duidelijk maken.
Maar hij wil vooral ook positieve energie brengen in een verhaal dat al te vaak in negatieve termen wordt verteld. Omringd door activisten, wetenschappers, ondernemers, politici en klimaatspijbelaars zegt hij waar het echt om gaat. We hebben nog te weinig besef van wat we allemaal kunnen verliezen, maar ook van wat we te winnen hebben.
Het Klimaatbetoog werd opgenomen in de Aula van de Universiteit Gent.

Opties voor nabespreking:

 • Lien Vandamme – 11.11.11 beleidsmedewerker Klimaat
 • Students For Climate

Filminfo:

 • Jaar: 2019
 • Land: België
 • Talen: Nederlands
 • Duur: 50 Min.
 • Via: Nic Balthazar


↑ Terug naar overzicht filmaanbod

Ademloos

ademloosFilmmaker Daniël Lambo groeide op tussen het asbest van Eternit in Kapelle-op-den-Bos. Het gerespecteerde bedrijf zorgde voor werkgelegenheid en welvaart in de streek, ook Daniëls vader was arbeider en vakbondsman in de fabriek.

Wanneer de eerste slachtoffers vallen, zijn er maar weinigen die het opnemen tegen het bedrijf. Ook Daniëls vader niet. Hij wil weten waarom en trekt op onderzoek. 

Hoewel asbest sinds '98 verboden is in België, behoort de kwalijke stof lang niet tot het verleden. Zijn onderzoek brengt Daniël naar in een dorp in Centraal-India, waar een dochterbedrijf van Eternit tot 2002 op grote schaal asbest produceerde. Het gebied is nu één van de grootste asbeststorten ter wereld. 

Familieleden van slachtoffers in België zijn verbolgen over deze praktijken en staan de slachtoffers in India bij in hun strijd voor rechtvaardigheid en voor een propere leefomgeving. Hun droom is een wereldwijd verbod op asbest, maar daarvoor moeten ze het opnemen tegen de machtige asbestindustrie. 

'Ademloos' vertelt een David versus Goliath verhaal dat vertrekt vanuit onze Vlaamse achtertuin maar tentakels heeft tot in het verre India. De film laat zien hoe moedige enkelingen de strijd aangaan met een wereldindustrie die duizenden doden op zijn geweten heeft, maar daar geen rekenschap voor wil afleggen.

Opties voor nabespreking:

 • Daniel Lambo: regisseur
 • Eric Jonckheere: Auteur: 'Asbest: Leugens, chantage, mensenlevens'
 • Marc Maes: 11.11.11 - Beleidsmedewerker handel

Filminfo:

 • Regisseur: Daniel Lambo
 • Jaar: 2018
 • Land: België
 • Talen: Engels, Frans, Nederlands
 • Ondertiteling: Nederlands
 • Duur: 90 Min.
 • Distributeur: Storyhouse
 • Via: Fonk


↑ Terug naar overzicht filmaanbod

Rebuilding Raqqah

rebuilding-raqqhaAr-Raqqah, in het noorden van Syrië, werd in 2014 door de jihadistische terreurbeweging IS uitgeroepen tot hoofdstad van het Kalifaat. Het was dan ook een grote symbolische overwinning tegen terreur toen Raqqah op 20 oktober 2017 bevrijd werd door strijders van het SDF, de Syrian Democratic Forces.

Om de weg vrij te maken voor deze Koerdisch-Arabische alliantie, werd de stad 4 maanden lang gebombardeerd door de internationale Coalitie onder leiding van de VS.
Ook België maakte daar deel van uit.

Bij die bombardementen vielen volgens monitoringgroep Airwars meer dan 1.400 burgerdoden. Raqqah ligt nog steeds grotendeels in puin. Ondanks de belofte van Europa en de internationale gemeenschap om de stad weer op te bouwen, zijn het enkel de lokale ngo's en burgerorganisaties die ook daadwerkelijk iets ondernemen.

Journalist Roel Nollet en Midden-Oostenexpert Willem Staes (11.11.11) reizen naar Raqqah om vast te leggen wat de gevolgen zijn voor de bevolking en hoe groot de uitdagingen zijn voor de lokale organisaties.

Opties voor nabespreking:

 • Roel Nollet – regisseur
 • Willem Staes – 11.11.11 Beleidsmedewerker Midden-Oosten

Filminfo:

 • Regisseur: Roel Nollet
 • Duur: 25 min.
 • Land: Belgie
 • Jaar: 2019
 • Via: Redhorse Collective


↑ Terug naar overzicht filmaanbod

Deel dit artikel