Kledingproductie in Bangladesh blijft levensgevaarlijk

Het uitblijven van veiligheidsmaatregelen in de kleding- en textielsector in Bangladesh, resulteert in arbeidsomstandigheden waarin dood of verwonding van arbeiders, routine is geworden. Volgens rapporten van nieuwsagentschappen en vakbonden, werden de voorbije maanden opnieuw honderden gedood of gewond bij drie afzonderlijke ongevallen.
Op 23 februari eiste een brand in KTS Textile Industries, minstens 54 doden en 60 gewonden. Enkele dagen later stortte in Dhaka, een gebouw van vijf verdiepingen in, tijdens illegale verbouwingswerken. Dit ongeval eiste 19 doden en 50 gewonden. Op dezelfde dag werden in Chittagong, 57 arbeiders verwond toen een transformator explodeerde.

Na de instorting van de Spectrum-Shahriyarfabriek in april verleden jaar (64 doden), eisten vakbonden en NGO’s dat Bangladesh maatregelen zou nemen om dergelijke ongevallen te vermijden. De Schone Kleren Campagne en haar partners, gaven in april 2005 de aanbeveling een internationaal comité op te richten, belast met een onderzoek naar de gezondheids- en veiligheidsmaatregelen. De druk, door het probleem in de kijker te houden, werpt vruchten af.
Onlangs stemde het Parlement van Bangladesh een wet over bouwvoorschriften en kondigde de 'Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association' aan, dat ze binnen de maand alle kledingfabrieken in het land zal inspecteren om na te gaan of ze voldoen aan internationale veiligheidsnormen.

De Schone Kleren Campagne zal verslag blijven uitbrengen over deze tragedies, over de merken die laten produceren in deze fabrieken en over de stappen die worden genomen om de problemen aan te pakken.

Bangladesh brandt !

Behalve informeren, voert de Schone Kleren Campagne regelmatig solidariteitsacties.
Zo wordt op dinsdag 11 april om 11 uur aan de ambassade van Bangladesh in Brussel een 'brandweeractie' gevoerd. Voor deze actie worden nog een 25-tal deelnemers gezocht.
Meer informatie:
Schone Kleren Campagne, Postbus 20, 1031 Brussel
tel. 02/246 36 81, fax. 02/246 38 85

Meer informatie over de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie in Bangladesh, lees je op:
www.cleanclothes.org
www.schonekleren.be

Deel dit artikel